Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 7. 2008,
14.21

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 14. 7. 2008, 14.21

8 let, 2 meseca

Napad na sile Isaf dobro načrtovana operacija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nedeljski napad na vojaško oporišče v Afganistanu, v katerem je umrlo devet ameriških pripadnikov mednarodnih sil pod poveljstvom Nata (Isaf), je bila dobro načrtovano operacija oboroženih upornikov.

Pripadniki sil Isaf so se nahajali v provinci Kunar blizu meje s Pakistanom, ko so se znašli pod silovitim ognjem oboroženih upornikov, med katerimi so bili pripadniki talibanov in teroristične mreže Al Kaida, ki je trajal ves dan. "Napadalci so bili agresivni in zelo dobro organizirani. Kakšnih 150 afganistanskih vojakov in pripadnikov sil Isaf se je junaško borilo, da oporišče ne bi padlo v njihove roke," je pojasnil tiskovni predstavnik sil Isaf, kapitan Mike Finney.

"Uporniki so oporišče napadli z lahkim pehotnim orožjem, brzostrelkami, topovi in raketometi, za skrivališča pa so uporabljali bivališča, trgovine in mošejo v vasi Vanet," je Isaf pojasnil v sporočilu za javnost. "Čeprav ni moč natančno reči, so uporniki verjetno utrpeli številne žrtve," so še sporočili iz poveljstva mednarodnih sil pod poveljstvom zveze Nato v Afganistanu.

V bojih umrlo 40 upornikov "Bilo je od 400 do 500 upornikov. Po naših podatkih jih je v bojih umrlo 40," pa je povedal neimenovan predstavnik afganistanskega obrambnega ministrstva.

Afganistanski vojaki in pripadniki Isaf so bili v oporišču šele pet dni, potem ko so bili prej nastanjeni v vojaškem taborišču v sosednji provinci Nuristan. Njihov premik so v poveljstvu Isaf označili za "zamenjavo položajev iz logističnih in operativnih razlogov".

Vse žrtve Isafa so bili Američani Isaf, v katerem sodelujejo vojaki iz 40 držav, sicer ni izdal ne identitete ne nacionalnosti žrtev, vendar pa je neimenovan zahodni diplomat potrdil, da so bile vse žrtve Američani. Teh je tudi največ med vojaki Isaf v provinci Kunar. Poleg tega je bilo ranjenih 15 vojakov Isaf.

Gre za najbolj krvav dan za sile Isaf v letu 2008. Gre tudi za enega najbolj krvavih napadov na ameriško vojsko v tej državi od začetka invazije leta 2001. Letos je sicer umrlo že 133 pripadnikov mednarodnih sil v Afganistanu. Največ jih je izgubilo življenje v bombnih eksplozijah.

Ne spreglejte