Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 3. 2011,
14.07

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 7. 3. 2011, 14.07

7 let, 12 mesecev

Največ Slovencev v spopadanju s krizo zaupa EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenci kot prednostni nalogi Slovenije in EU še naprej navajajo okrevanje gospodarstva (56 odstotkov) in boj proti brezposelnosti (55 odstotkov), kaže nacionalno poročilo Eurobarometer.

Anketiranci kot najučinkovitejšega akterja pri dosedanjem soočanju s krizo ocenjujejo EU, ki se je po njihovem mnenju tudi najbolj sposobna soočiti s krizo. Slovenci menijo, da je gospodarski položaj v Sloveniji slab Gospodarski položaj Slovenije sicer 12 odstotkov vprašanih ocenjuje kot dobrega, kar 88 odstotkov pa meni, da je položaj Slovenije slab. Ocena slovenskega gospodarstva se je poleg tega od zadnjega merjenja poslabšala za pet odstotnih točk, kažejo podatki, ki jih je danes posredovalo Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji.

Slovenci bolj pozitivno ocenili evropsko in svetovno gospodarstvo

V primerjavi s povprečjem odgovorov na ravni EU Slovenci bolj pozitivno ocenjujejo položaj evropskega in svetovnega gospodarstva. Boljše življenje v naslednjem letu dni pričakuje petina Slovencev.

63 odstotkov vprašanih meni, da se bodo najhujši učinki gospodarske krize na trg delovne sile šele pokazali, le 33 odstotkov pa jih meni, da je gospodarska kriza že dosegla svoj vrh.

Anketiranci: Iz krize nas lahko reši le EU Slovenci enako kot anketirani Evropejci kot najsposobnejšega akterja za reševanje finančne in gospodarske krize na prvo mesto postavljajo Evropsko unijo. Po mnenju vprašanih v Sloveniji je na drugem mestu Mednarodni denarni sklad, na tretjem pa skupina G20.

Evropska unija je na pravi poti

Kar 52 odstotkov vprašanih Slovencev se strinja, da je Evropska unija na pravi poti, da najde izhod iz krize in se sooči z novimi globalnimi izzivi. Da gre EU v napačno smer, pa jih meni 19 odstotkov.

O potrebnosti reform za Slovenijo se strinja več kot štiri petine Slovencev (82 odstotkov), več kot 77 odstotkov pa jih meni, da z ukrepi za zmanjšanje javnega primanjkljaja ne gre odlašati. Slovensko javno mnenje pa je razdeljeno glede tega, ali je treba povečati javni primanjkljaj, da bi s tem ustvarili delovna mesta.

Za reforme globalnih finančnih trgov Slovenci izražajo visoko podporo predlogom za reformo globalnih finančnih trgov. Najvišjo podporo ima predlog o povečanju preglednosti finančnih trgov, sledi predlog o strožjih predpisih glede izogibanja plačila davkov in davčnih oaz in predlog uvedbe davka na dobičke bank. V najmanjši meri, a vendar več kot 50-odstotno, vprašani podpirajo uvedbo davka na finančne transakcije.

Slovenci tudi za širitev EU

Širitev EU podpira 66 odstotkov vprašanih v Sloveniji, kar je 23 odstotnih točk nad povprečjem EU. Podpora širitvi je od prejšnjega merjenja maja lani med Slovenci porasla za 11 odstotnih točk.

Najvišjo stopnjo podpore so vprašani Slovenci izrazili pri možni vključitvi Švice, Norveške ali Islandije, najnižjo pa pri vključevanju Albanije in Turčije. Od zadnjega merjenja se je podpora širitvi med Slovenci najbolj povečala pri podpori vstopu Hrvaške, in sicer za 11 odstotnih točk na 68 odstotkov.

V raziskavi sodelovalo 1004 anketiranci Eurobarometer je raziskava evropskega javnega mnenja, ki se dvakrat letno izvaja v 27 državah članicah EU, na Hrvaškem, v Turčiji, Makedoniji in v severnem delu Cipra. Raziskavo so v Sloveniji na terenu opravili med 11. in 28. novembrom 2010, vanjo so bili vključeni 1004 anketiranci.

Ne spreglejte