Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 8. 2014,
11.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Elizabeth Holmes

Sobota, 16. 8. 2014, 11.30

8 let

Najmlajša milijarderka na svetu, ki je bogastvo ustvarila sama

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Elizabeth Holmes je ustanovila podjetje za hitre krvne teste jeseni leta 2003, ko je imela samo 19 let. Danes je to podjetje vredno več kot devet milijard dolarjev oziroma slabih sedem milijard evrov.

Podjetje Theranos danes 30-letne Elizabeth Holmes ima 500 zaposlenih in je vredno devet milijard dolarjev oziroma 6,72 milijarde evrov. Holmesova je tako najmlajša milijarderka, ki je sama ustvarila bogastvo, piše hrvaški Večernji list.

Pustila študij in se podala na samostojno pot Holmesovi so včasih rekli kar novi Mark Zuckerberg, ob tem pa je zanimivo naključje, da ima Theranos sedež v nekdanjih pisarnah Facebooka v Palo Altu.

Za uspehi Elizabeth Holmes, ki je pustila študij na Stanfordu in ni nikoli diplomirala, stojita njen idealizem in želja, da spremeni svet na bolje. Namen njenega revolucionarnega sistema krvnih testov je zgodnje odkrivanje zdravstvenih težav, preden te postanejo smrtno nevarne bolezni. "Nočem vse življenje delati zgolj postopnih sprememb v neki tehnologiji. Želim ustvariti popolnoma novo tehnologijo, takšno, ki bo pomagala ljudem na vseh ravneh, ne glede na geografsko lokacijo, starost ali spol," je leta 2003 dejala svojemu profesorju na Stanfordu Channingu Robertsonu, ko mu je povedala, da bo ustanovila svoje podjetje.

Potrebujejo le nekaj kapljic krvi, ne cele epruvete Holmesova je zunaj Silicijeve doline še dokaj nepoznana, a to bi se lahko hitro spremenilo.

Prepričana je, da delajo dobro ter da s pomočjo kreativnosti in ustvarjalnosti spreminjajo zdravstveni sistem na bolje, nova tehnologija pa bi lahko rešila tudi politične težave.

Holmesova se sicer zelo boji igel, zato je njen cilj tudi zmanjšati bolečino in stroške pri odvzemu krvi. V nasprotju z običajnimi testi krvi, ker potrebujejo epruvete, Theranosov sistem potrebuje le nekaj kapljic.

"Theranos je podjetje, v katerem smo prepričani, da je dostop do zdravstvenih informacij v trenutku, ko je to najpomembneje, osnovna človekova pravica. Prizadevamo si, da bi vsak, ne glede na to, koliko ima denarja, kje živi in kakšno zavarovanje ima, lahko dostopal do teh informacij, ki bi mu lahko pomagale, da se mu spremeni življenje, je Holmesova dejala za medij Fortune.

Ne spreglejte