Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 1. 2013,
16.08

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Uganda Kenija Tanzanija

Petek, 18. 1. 2013, 16.08

2 leti, 7 mesecev

Najbolj nevarno jezero na svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Med tremi vzhodnoafriškimi državami, Ugando, Tanzanijo in Kenijo, leži Viktorijino jezero, ki je že več stoletij življenjskega pomena za milijone ljudi, ki živijo ob njegovi dolgi obali.

Ogromno jezero, ki obsega okrog 70.000 kvadratnih kilometrov oziroma površino skoraj treh Slovenij, je drugo največje telo sladke vode na svetu in največje te vrste v Afriki, pa tudi glavni vir vode za reko Nil. Jezero, ki ima tudi več kot 80 otokov, omogoča preživetje številnim ribičem, ki lovijo v njegovih vodah. A ob tem nanje prežijo številne nevarnosti. Po navedbah lokalnih oblasti Viktorijino jezero vsako leto zahteva okrog 5.000 življenj, kar je posledica nepredvidljivih vremenskih razmer in slabo razvite infrastrukture, poroča CNN.

Nepredvidljive vremenske razmere Po navedbah nacionalnega inštituta za proučevanje jezer je z vidika števila smrtnih žrtev na kvadratni kilometer to najbolj nevarno jezero na svetu. Poslanstvo tega inštituta, ki je bil ustanovljen leta 2002, je prav v izboljševanju varnosti in izobraževanju ribičev, s čimer bodo poskušali v prihodnje zmanjšati število smrtnih žrtev. "Jezero je izredno nevarno," pravi Sam Kabonge, ribič iz tropskega otočja Bugala na Viktorijinem jezeru. Kabonge poudarja, da tudi v primeru, če ribiči znajo plavati, to v nepredvidljivih vremenskih razmerah ne pomaga pretirano, saj je jezero precej globoko, do obale pa je lahko zelo daleč. Večina ribičev si ne more privoščiti rešilnih jopičev, njihove barkače pa se lahko zelo hitro potopijo.

Ribičem bodo pomagali z novim opozorilnim sistemom "Včasih izpluješ, ko je vreme še povsem jasno, gladina jezera pa mirna, a ko si na njegovi sredini, se lahko razplamti nevihta in valovom, ki jih povzroči, naši čolni ne morejo kljubovati," še pojasnjuje Kabonge. Ugandski meteorolog Khalid Muwembe pa poudarja, da jezero najbolj močno vpliva na vreme tega območja. "Zato, ker je jezero praviloma toplo in ustvarja veliko vlage, se ustvarja to, kar imenujemo izredno velika konvekcijska potencialna energija, ki občasno povzroča izredno močne in nevarne nevihte," razlaga meteorolog. Muwembe je del ekipe, ki razvija nov opozorilni sistem, s katerim bodo poskušali prek hitrejšega obveščanja zaščititi najbolj ranljive ribolovne skupnosti na obali Viktorijinega jezera.

Program omogoča, da lokalni ribiči na svoje mobilne telefone prejmejo sporočilo z vremensko napovedjo, ki jim svetuje, ali se je varno podati na ribolov ali ne. Vse odkar so uvedli ta sistem, so že opazili zmanjšanje smrtnih žrtev. Za zdaj je vse skupaj še pilotni projekt, a za ribiče, kot je Kabonge, ki v njem sodelujejo, je ključnega pomena za njihovo varnost, še navaja CNN.

Ne spreglejte