Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 9. 2015,
14.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Hrvaška azil hotel

Torek, 15. 9. 2015, 14.49

8 let

Na Hrvaškem prve prošnje za azil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po tem, ko je Madžarska tudi uradno zaprla svoje meje, nezakoniti prebežniki v Sloveniji pa za zdaj ne želijo ostati, je osem sirskih beguncev za mednarodno zaščito zaprosilo na Hrvaškem.

Madžarska je včeraj predčasno zaprla svoje meje s Srbijo (zid iz bodeče žice je dolg 175 kilometrov), kar pomeni, da je na Madžarskem od zdaj nelegalni prestop meje kaznivo dejanje, z zagroženo kaznijo do treh let zapora, in ni le več samo prekršek, kot je veljalo do zdaj.

Na Madžarsko je v nedeljo prestopilo rekordno število ubežnikov, in sicer 5089, istega dne pa je na ozemlje Hrvaške vstopilo osem sirskih beguncev, navaja Jutarnji list. V noči na nedeljo so mejo prestopili pri Iloku. Ker niso zaprosili za mednarodno zaščito, prav tako pa kot razlog prihoda niso navedli vojnih razmer v Siriji, so jim dodelili status nelegalnih prebežnikov. Po pravilih, ki veljajo na območju EU, bi jih tako morali vrniti v Srbijo, od koder so prišli.

Najprej zavrnili, nato zaprosili za azil A si je osmerica vmes premislila in se začela sklicevati na zakon o mednarodni zaščiti. Ko so jim izdali potrdilo, so dobili tudi rok, do katerega se morajo zglasiti v hotelu Porin v Zagrebu. Tam se morajo pojaviti danes. Kot je znano, begunci, ko so za azil zaprosili na Hrvaškem, tega ne morejo več storiti v nobeni drugi evropski državi. Tudi če jim denimo uspe nelegalno priti denimo v Nemčijo, kar je želja večine beguncev, jih bodo od tam vrnili na Hrvaško.

Ker gre za skupino moških, ki so delovno sposobni, še navaja Jutarnji list, jih policisti niso bili dolžni pospremiti do hotela, kot bi to storili v primeru nosečnic ali otrok.

Na hrvaških mejah šest tisoč policistov Sicer je Hrvaška na svoje meje prerazporedila šest tisoč policistov, za zdaj pa večje gneče ne zaznavajo. Hrvaška je trenutno pripravljena na sprejem 3000 beguncev, in sicer v policijskih objektih odprtega oziroma polodprtega tipa, je povedal Zlatko Sokolar, pomočnik direktorja uprave za meje.

Tudi sosedje večjega vala beguncev ne pričakujejo, je pa zagotovil, da bo hrvaška policija zaradi varnosti pregledala vsakega begunca, ki bo prestopil hrvaško mejo. "Begunce bomo nato odpeljali do centrov za registracijo in na zdravniški pregled. Potem bomo migrante, odvisno od njihovih želja, usmerjali na ustrezne lokacije," je zatrdil Sokolar.

Ne spreglejte