Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 1. 2009,
10.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 28. 1. 2009, 10.07

8 let

Moskva zamrznila načrt namestitve raket v Kaliningradu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Rusija je zamrznila načrte za namestitev raket vrste iskander v svoji eksklavi Kaliningrad.

Moskva naj bi se za ta korak odločila zaradi spremenjenega odnosa nove ameriške administracije do protiraketnega ščita na Češkem in Poljskem. resničevanje ruskega načrta je prekinjeno, ker nova ameriška administracija ne hiti z načrti o vzpostavitvi ameriškega protiraketnega ščita na Poljskem in Češkem, je pojasnil omenjeni predstavnik. Bruselj: To je dober korak Zveza Nato in Evropska unija sta že pozdravili navedbe, da Rusija naj ne bi nameščala svojih raket v Kaliningradu. "Napoved Rusije o namestitvi raket iskander ni bila dobrodošla. Če je bil ta predlog umaknjen, bi bil to dober korak," je v Bruslju sporočila tiskovna predstavnica Nata Carmen Romero.

Navedbe je pozdravil tudi zunanji minister Češke, ki trenutno predseduje EU, Karl Schwarzenberg. "Seveda pozdravljam to spremembo v stališču Rusije. Upam, da Moskva razume ... da je škodila sama sebi. Bodimo veseli, da je (ruski premier) Vladimir Putin prišel do tega zaključka," je ocenil Schwarzenberg.

Nevtralizacija ameriškega protiraketnega ščita Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je novembra lani v nagovoru narodu napovedal, da bo Rusija v Kaliningradu, ki leži med Poljsko in Litvo, članicama EU in Nata, namestila rakete, da bi tako nevtralizirala elemente ameriškega protiraketnega ščita v Evropi. Vodja ruske diplomacije Sergej Lavrov je nekaj dni kasneje dejal, da Rusija ne bo namestila raket, če Washington ne bo postavil delov svojega protiraketnega ščita v Evropi.

Obama naročil presojo učinkovitosti projekta Visoki ameriški predstavnik je tik pred inavguracijo novega ameriškega predsednika Baracka Obame v Bruslju dejal, da bi lahko Obama zahteval ponoven pregled stroškov namestitve ščita oziroma presojo učinkovitosti projekta.

Obama v času predvolilne kampanje o ščitu ni veliko govoril, dejal pa je, da protiraketni ščit podpira, "če se bo izkazal za tehnološko ustreznega in finančno vzdržnega".

Ne spreglejte