Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 4. 2015,
9.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nepal potres

Sobota, 25. 4. 2015, 9.06

8 let

Močan potres z magnitudo 7,9 stresel Nepal (foto in video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Včeraj opoldne po lokalnem času je potres z magnitudo 7,9 stresel osrednji Nepal. V potresu je umrlo okoli 1.800 ljudi. Največ žrtev je v dolini Katmanduja. Poškodovanih pa je okoli dva tisoč ljudi.

Oblasti se bojijo, da so številni še ujeti v ruševinah. Vlada Nepala je na prizadetih območjih razglasila izredno stanje in mednarodno skupnost zaprosila za humanitarno pomoč. Številne države prizadeti državi že prihajajo naproti. V himalajsko državo bodo napotile svoje strokovnjake, nekatere bodo pomagale tudi finančno.

Zaradi potresa so se po poročanju medijev sprožili tudi številni plazovi na Mount Everestu, kjer je po zadnjih podatkih umrlo vsaj deset ljudi, med njimi so tudi tuji planinci, so sporočili iz nepalskega ministrstva za turizem. Poškodovanih naj bi bilo 30 ljudi. Med umrlimi je tudi Dan Fredinburg, eden izmed izvršnih direktorjev Googla. Smrt navdušenega popotnika in alpinista je prek Instagrama potrdila njegova sestra.

Agencije poročajo, da je zaradi potresa najmanj 30 ljudi umrlo tudi v sosednjih državah, med njimi 20 v Indiji.

Potres so čutili tudi v Indiji Žarišče potresa je bilo 81 kilometrov severozahodno od nepalske prestolnice Katmandu, in sicer 15 kilometrov pod površjem Zemlje, so sporočili iz ameriškega geološkega instituta.

Porušenih ali poškodovanih je bilo nekaj stavb, poroča BBC, natančnih podatkov o žrtvah in škodi pa za zdaj še ni.

Potres, ki se je zgodil ob 8.11 po našem času, je bilo mogoče čutiti tudi v glavnem mestu Indije New Delhiju.

Primož in Neža Podobnik, Slovenca, ki že tri leta živita v Pokhari, kakih 70 kilometrov oddaljeni od žarišča, sta za STA povedala, da je bil potres zelo močan in dolg, popotresnih sunkov pa ne štejejo več.

"Zelo močno se je treslo in tudi zelo dolgo. Z enoletno hčerko sva ravno spali in ko se je streslo, sem jo pograbila in kar bosa stekla ven. Na travniku za hišo so se zbrali tudi preostali sosedje. Na srečo je naša stavba novejše gradnje in precej trdna, tako da ni bila poškodovana," je povedala Neža Kodrič Podobnik.

"Ves hrib se je stresel, bilo je zelo nenavadno" Njen mož Primož, ki v Pokhari dela kot profesionalni jadralni padalec, je bil medtem na vzletišču nad mestom. "Ves hrib se je stresel, bilo je zelo nenavadno. Takoj sem pogledal proti mestu in naši hiši, saj sem se zbal, da se bodo stavbe začele rušiti," je pojasnil.

Od takrat se ves čas trese, popotresnih sunkov ne štejejo več. Tudi med pogovorom za STA po Skypu je morala mlada družina zapustiti stanovanje, saj so doživeli nov sunek.

Potres v Pokhari, ki leži okoli 150 kilometrov zahodno od Katmanduja, sicer ni povzročil večje škode. "Videl sem, da se je porušila starejša slabo grajena hiša, iz katere so nato reševali ljudi," je povedal Podobnik. V revnejših predelih mesta je po njegovem mnenju več škode, a najhuje je v Katmanduju z okolico.

"Potres sem pravzaprav pričakovala" "Potres sem pravzaprav pričakovala. Nedavno sem namreč v časniku Katmandu Post brala, da državo približno vsakih 30 let strese močan potres in da naj bi se to zgodilo v kratkem," je še povedala Kodrič Podobnikova.

Zdaj jih čaka noč, ki verjetno ne bo prinesla lahkega spanca. Niso se še odločili, kje bodo spali. Temperature v Pokhari trenutno podnevi dosegajo do 30 stopinj Celzija, ponoči pa se spustijo pod 15 stopinj Celzija.

Ne spreglejte