Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 6. 2011,
9.25

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 6. 2011, 9.25

7 let, 12 mesecev

Mladić v petek prvič pred haaškim sodiščem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nekdanji vojaški poveljnik bosanskih Srbov Ratko Mladić se bo v petek ob deseti uri prvič pojavil pred haaškim sodiščem.

Mladić, ki so ga po 16 letih na begu prijeli minuli teden, je po zavrnitvi pritožbe na izročitev tja prispel v torek zvečer.

Obtožnica ga v 11 točkah bremeni vojnih zločinov Ob prvem nastopu pred sodiščem naj bi se Mladić izrekel o svoji krivdi glede točk obtožnice. Mladić sicer lahko ob prvem nastopu zavrne izrekanje o krivdi in v tem primeru bo moral odgovor podati v roku enega meseca.

Tožilstvo Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je vložilo dopolnjeno obtožnico, ki namesto 15 vsebuje enajst točk, je na novinarski konferenci v Haagu sporočil glavni haaški tožilec Serge Brammertz.

Podobna obtožnica kot pri Karadžiću

Kot je pojasnil Brammertz, v dopolnjeni obtožnici upoštevajo novosti na področju prava in nova dejstva, je pa zelo podobna tisti proti političnemu voditelju bosanskih Srbov Radovanu Karadžiću, ki mu po prijetju v Beogradu od oktobra 2009 sodijo za iste zločine.

Glede na to, da sojenju Karadžiću že poteka, pa po njegovi oceni združitev s sojenjem Mladiću ni verjetno, čeprav je teoretično "njuna delna združitev možna", je dejal.

Obtožen je genocida in zločinov proti človečnosti Mladića haaško sodišče v enajstih točkah obtožnice dvakrat bremeni za genocid, potem ko je v prejšnji obtožnici bil obtožen za genocid in sodelovanje v genocidu. Za genocid je obtožen zaradi pokola najmanj 8000 Bošnjakov v Srebrenici leta 1995 in druge poboje v začetku vojne v BiH med letoma 1992 in 1995.

Obtožen je tudi za vojne zločine in zločine proti človečnosti. Obtožen je, da je skupaj s Karadžićem vodil skupno zločinsko dejanje, katerega cilj je bilo uničenje ali stalna odstranitev Bošnjakov in Hrvatov z delov BiH, kjer so hoteli vzpostaviti Veliko Srbijo. Med drugim je obtožen tudi zaradi 44-mesečnega obleganja Sarajeva od maja 1992, v katerem je umrlo 10.000 ljudi.

Obtožnice ne bodo širili Na novinarski konferenci je Brammertz še dejal, da tožilstvo obtožnice ne namerava širiti na zločine med vojno na Hrvaškem, torej tudi ne na pokol 85 hrvaških civilistov v vasi Škabrnja v zaledju Zadra leta 1991.

"Velik korak za mednarodno pravosodje" Prijetje Mladića je označil kot velik korak za mednarodno pravosodje ter pohvalil srbskega predsednika Borisa Tadića in druge državne organe v Srbiji za njegovo prijetje.

Nudili mu bodo najboljšo zdravstveno oskrbo Brammertz je povedal, da bo obtožencu v Haagu nudena najboljša zdravstvena oskrba, da bi lahko sodeloval na sojenju. Njegov odvetnik je pred izročitvijo Haagu trdil, da Mladić zaradi slabega zdravstvenega stanja ne bo preživel poti v Haag.

Glavni tožilec je že pripravil poročilo o sodelovanju Srbije s haaškim sodiščem, ki ga bo v ZN predstavil 6. junija. Poročilo je do Srbije zelo kritično, bo pa Brammertz, kot je napovedal, v nastopu izrazil zadovoljstvo zaradi prijetja Mladića.

Goran Hadžić še vedno na begu Na begu je sicer še en haaški obtoženec, Goran Hadžić, in srbski tožilec za vojne zločine Vladimir Vukičević je prepričan, da haaško sodišče ne bo odnehalo, dokler ne bo aretiran tudi on. "Končali smo veliko delo, ampak na seznamu je še eno ime," je dejal v Beogradu in poudaril, da ne gre za nove pritiske, temveč za stare zahteve Haaga do Srbije. Vukičević je še dejal, da je jasno, da je Mladiću pomagala družina.

Srbski predsednik Boris Tadić pa je v torek med obiskom v Nišu izjavil, da poteka preiskava o tem, kdo je Mladića ščitil med begom. Ko bo preiskava končana, bo javnost seznanjena z ugotovitvami, je povedal ter ponovno zatrdil, da so haaškega obtoženca aretirali takoj, ko so dobili informacije o tem, kje se nahaja.

Medtem je Mladićev odvetnik Miloš Šajlić za beograjsko postajo B92 povedal, da je bil njegov klient leta 2009, torej med begom, operiran na neki beograjski državni kliniki in je tudi prejemal kemoterapijo. Za katero kliniko gre, odvetnik ni povedal.

Mladića naj bi zdravili v vojaški bolnišnici V srbskih medijih so se sicer že v preteklosti pojavljale špekulacije, da so Mladića zdravili v beograjski vojaški bolnišnici. Sedanji srbski minister za zdravje Zoran Stanković je bil med letoma 2002 in 2005 direktor omenjene klinike in je sam sebe opisoval kot Mladićevega prijatelja.

Ne spreglejte