SiolNET. Novice Svet
0,88

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mladi in sposobni nočejo živeti na Balkanu #video

0,88

termometer

Brezposelnost, nizke plače, korupcija in pomanjkanje priložnosti za razvoj kariere so glavni razlogi, da na tisoče mladih in izobraženih zapušča balkanske države. Odhajajo predvsem v zahodno Evropo, ZDA in tudi zalivske države.

Video: AP

Po projekcijah Združenih narodov se bo število prebivalcev Hrvaške do leta 2050 zmanjšalo za 17, Srbije pa za 15 odstotkov.

Bosna in Hercegovina medtem na lestvici sposobnosti držav, da zadrži sposobne ljudi doma, ki jo je pripravila Svetovna banka, zaseda 135. mesto na svetu. 

Srbija je na 134. mestu, Hrvaška pa na 131. Slovenija je na 93. mestu.

Mladi zdravnik v Srbiji dobi 600 evrov plače

Leta 2007 je Srbijo zapustilo 27 tisoč ljudi, osem let kasneje je številka poskočila na 58 tisoč, kažejo zadnji podatki. Številke so verjetno še višje, saj mnogi oblastem ne prijavijo svoje izselitve, piše AP

Število zdravnikov in medicinskih sester v Srbiji tako konstantno upada, zato se mnogi bojijo kolapsa zdravstvenega sistema. Plače mladih zdravnikov v javnih bolnišnicah znašajo okoli 600 evrov.

V Bosni brez službe več kot polovica mladih

V sosednji Hrvaški brezposelnost mladih v zadnjem desetletju dosega 35 odstotkov. Od vstopa v EU leta 2013 državo vsako leto zapustilo okoli 40 tisoč Hrvatov.

V Bosni in Hercegovini je medtem brezposelnost mladih okoli 54-odstotna. Zaposlitvene agencije imajo tako polne roke dela z iskanjem zaposlitvenih možnosti za mlade v tujini, predvsem v Nemčiji in Sloveniji. 

Kaj pa Slovenija?
Iz Slovenije se je leta 2016 odselilo okoli 8.800 slovenskih državljanov. Brezposelnih je okoli 12,5 odstotka mladih.

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

  • legano / 20.02.2018. ob 19:43 0 0

    Interesi razvitih drzav v EU i normalna zelja mladih za boljsim zivljenjem so kljucni dejavniki bega mladih mozganov sa Balkana. Politika v drzavah na Balkanu je tukaj nemocna. Da bi mladi ostali doma bi te drzave morale biti bolj razvite od Nemcije, Francije, Italje...kar je misija nemogoce. Hiteli mi ili ne EU bo grobar Balkana.

    0 0
delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin