Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 6. 2021,
16.56

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,41

2

Natisni članek

Rusija požar

Sobota, 12. 6. 2021, 16.56

2 leti, 10 mesecev

Mladenka se ne bo nikoli več igrala z vžigalnikom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,41

2

V Rusiji se skoraj 3000 gasilcev bori s 60 obsežnimi gozdnimi požari, na pomoč pa jim je priskočilo tudi 30 gasilskih letal. Po navedbah oblasti požari divjajo na več kot 500 kvadratnih kilometrih. Gasilcem težave povzročajo tudi mladostniki, ki za zabavo zažigajo tako imenovane topolove lučke. 

 

Novice Hrvaški duhovnik kilometer nad Makarsko izgubil vero #video

Napori gasilcev so uspešni - samo v petek so ognjene zublje pogasili na 60 kvadratnih kilometrih, piše STA.

Ponekod se površina požarov sicer še vedno povečuje, na primer na območju Bajkalskega jezera in v Jakutiji na severovzhodu Rusije.

"Letos so oblasti sprejele precej strožje ukrepe za preprečevanje in boj s požari," je povedal predstavnik okoljevarstvene organizacije Greenpeace. Pristojni so izrekli veliko kazni, več ljudi je bilo aretiranih.

Po navedbah ruskih okoljevarstvenikov številni požari izbruhnejo iz malomarnosti, na primer med kurjenjem tabornih ognjev ali suhe trave.

 Letos je po ocenah ruskih okoljevarstvenikov sicer nekaj manj požarov v naravi kot v preteklih letih. | Foto: Reuters Letos je po ocenah ruskih okoljevarstvenikov sicer nekaj manj požarov v naravi kot v preteklih letih. Foto: Reuters

Ruskim gasilcem težave sicer povzroča tudi predvsem med mladimi zelo priljubljeno zažiganje tako imenovanih lučk topolov, ki jih ta listnata drevesa uporabljajo za raznos svojih semen. Gre za izredno vnetljiv material, ki lahko v pravih pogojih kljub temu, da gori zelo hitro in hkrati z nizko intenzivnostjo, v pravih pogojih povzroči tudi večje požare.

Enega je v ruskem Jekateriburgu sprožila mladenka, ki je 6. junija zanetila večjo gomilo topolovih lučk, ogenj pa se je nato razširil na bližnje avtomobile, enega je povsem uničil, in leseno hišo, ki pa so jo pravočasno rešili gasilci. Ti so 6. junija v Jekateriburgu samo zaradi požiganja topolovih lučk posredovali kar 250-krat

Par, ki je v Jekaterinburgu prejšnji konec tedna povzročil večji požar, so aretirali.  | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Par, ki je v Jekaterinburgu prejšnji konec tedna povzročil večji požar, so aretirali. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Preberite tudi:

Brooke Houts
Novice Poglejte, kako si je "velika ljubiteljica psov" uničila kariero
Novice Filmski konec varanja, napol gol moški se je močno udaril #video
Znanstveni poskus
Novice Znanstveni poskus spektakularno ušel z vajeti #video
Novice Izjemno redek prizor: led se je iz vode dvignil kot stolpnica #video
Ne spreglejte