Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 4. 2010,
11.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 4. 2010, 11.04

8 let

Mineva pet let od smrti papeža Janeza Pavla II.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Verniki po vsem svetu bodo obeležili peto obletnico smrti priljubljenega papeža Janeza Pavla II., ki je v 85. letu starosti umrl 2. aprila 2005 po dolgotrajnem boju s Parkinsonovo boleznijo.

Spominske slovesnosti bodo ob tej priložnosti potekale predvsem na Poljskem, medtem ko so se v Vatikanu pokojnega papeža spomnili že v začetku tedna. Ker na veliki petek cerkev ne obhaja maše, so obletno mašo pripravili že prej Slovesno mašo ob obletnici smrti poljskega papeža so v Vatikanu letos pripravili prej, saj 2. april sovpada z velikim petkom, edinim dnevom v letu, ko v Katoliški cerkvi ne obhajajo maše. Med ponedeljkovo slovesno mašo je aktualni papež Benedikt XVI. predhodnika med drugim označil za "človeka, trdnega kot skala" z "gorečo dobroto".

Na Poljskem se bodo Wojtyle spomnili tudi s filmi Medtem se bodo na Poljskem, kjer je bil papež Karol Wojtyla rojen, svojega rojaka spomnili s filmi o njegovem življenju, ki jih bodo prikazovali v Varšavi. Ob tem bodo nekateri, ki so pokojnega papeža poznali, pripovedovali o njegovem boju z boleznijo. Zvečer pa bodo verniki na križevem potu v središču Varšave častili križ, ki ga je Janez Pavel II. nosil ob svojem zadnjem križevem potu.

"Ljudski" papež Janez Pavel II. je bil med verniki izredno priljubljen in je veljal za izjemno "ljudskega", verniki pa so po njegovi smrti zahtevali, naj ga Katoliška cerkev takoj razglasi za svetnika. Njegov naslednik je postopek za beatifikacijo nato sprožil 28. junija 2005, ne da bi upošteval minimalno petletno čakalno dobo po smrti.

Sence pedofilskih zlorab v času njegovega pontifikata Danes, pet let po smrti Wojtyle, pa na njegovo nekaj več kot 26-letno papeževanje mečejo senco predvsem številni pedofilski škandali, ki pretresajo Cerkev. Številne zlorabe, med drugim v ZDA, na Irskem in v Nemčiji, ki na dan prihajajo danes, so se zgodile ravno v času njegovega pontifikata.

Ne spreglejte