Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 2. 2016,
11.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Dmitrij Medvedjev Rusija hladna vojna

Sobota, 13. 2. 2016, 11.48

8 let

Medvedjev svari pred novo hladno vojno med Zahodom in Rusijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ruski premier Dmitrij Medvedjev vidi Rusijo in zahodne države v novi hladni vojni. "Zdrsnili smo v čase nove hladne vojne," je opozoril v današnji razpravi na varnostni konferenci v Münchnu.

Politika zveze Nato po besedah Medvedjeva "ostaja neprijazna in zaprta do Rusije". "Skoraj vsakodnevno smo označeni za največjo grožnjo Natu kot celoti, ločeno za Evropo ali Ameriko oz. druge države," je dejal.

Evropski politiki so po njegovih besedah menili, da je oblikovanje t. i. prijateljskega pasu na robu Evropske unije lahko jamstvo za varnost. "In kaj je rezultat? Ne pas prijateljev, ampak pas izključenosti," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

"Nato ne išče konfrontacij" Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je pred tem v svojem govoru na münchenski konferenci zatrdil, da severnoatlantsko zavezništvo ne išče konfrontacij. "Ne želimo si nove hladne vojne. A hkrati moramo biti odločni," je dejal in ocenil, da "retorika, drža in vaje jedrskih sil Rusije ciljajo na zastraševanje sosed ter spodkopavanje zaupanja in stabilnosti v Evropi".

Odnosi med Rusijo in zahodnimi državami so se v zadnjih dveh letih zaostrili, med drugim zaradi različnih politik glede Ukrajine in Sirije.

"Ni nobenega dokaza, da bombardiramo civiliste" V zvezi z vojno v Siriji je Medvedjev danes obljubil konstruktivno vlogo svoje države. "Še naprej si bomo prizadevali za uresničevanju skupnih mirovnih pobud," je dodal.

Obenem je pozval sirsko opozicijo h pogajanjem s sirskim predsednikom Bašarjem al Asadom ter zanikal obtožbe, da Moskva napada v Siriji tudi civiliste. "Ni nobenega dokaza, da bombardiramo civiliste. To preprosto ni res," je dejal, kot navaja Deutsche Welle.

Ne spreglejte