Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 2. 2021,
13.45

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

1

Natisni članek

vlada Italija Mario Draghi

Sreda, 3. 2. 2021, 13.45

3 leta, 2 meseca

Draghi dobil mandat za sestavo nove italijanske vlade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

1

Mario Draghi | Nekdanji predsednik ECB Mario Draghi je dobil mandat za sestavo nove italijanske vlade. | Foto Reuters

Nekdanji predsednik ECB Mario Draghi je dobil mandat za sestavo nove italijanske vlade.

Foto: Reuters

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je mandat za sestavo nove italijanske vlade podelil nekdanjemu predsedniku Evropske centralne banke (ECB) Mariu Draghiju, so danes sporočili iz Mattarellovega urada. Dodali so, da je Draghi, ki velja za rešitelja območja evra na vrhuncu finančne krize leta 2012, sprejel mandat. V prvi izjavi po srečanju s predsednikom je izrazil prepričanje, da bodo našli enotnost.

"Zahvaljujem se predsedniku republike za zaupanje, ki mi ga je izkazal. Smo v težkih trenutkih," je po srečanju z italijanskim predsednikom Sergiem Mattarello povedal Mario Draghi. "Izzivi so premagati pandemijo, končati kampanjo cepljenja, ponuditi odgovore na vsakodnevne težave in znova zagnati državo," je poudaril Draghi. Izrazil je prepričanje, da bodo po pogovorih s strankami, parlamentarnimi skupinami in socialnimi partnerji našli enotnost in da bodo lahko podali odgovoren odgovor.

Na pogovorih bo poskušal ugotoviti, ali bi imela morebitna vlada pod njegovim vodstvom zadostno podporo v italijanskem parlamentu, poroča STA. Takoj po srečanju z Mattarello se je nekdanji predsednik ECB odpravil v parlament. Tam se je ločeno srečal s predsednikom poslanske zbornice Robertom Ficom in predsednico senata Elisabetto Casellati.

Ali bo dobil zadostno podporo med strankami z vsega političnega spektra, sicer še ni znano. Vodstvo največje parlamentarne stranke Gibanje pet zvezd je zavrnilo možnost, da bi podprli tehnično vlado pod Draghijevim vodstvom. Edina mogoča vlada je po njihovem mnenju politična vlada. V stranki so sicer o tem razdeljeni.

Giuseppe Conte
Novice Politična kriza v Italiji: Conte ne uživa Renzijevega zaupanja

Salvini hoče predčasne volitve, Berlusconi pripravljen na pogovore

V skrajno desni stranki Liga Mattea Salvinija so medtem ponovili poziv k predčasnim volitvam. "Suverenost pripada ljudstvu," je povedal Salvini. S tem se je strinjala tudi njegova zaveznica Giorgia Meloni, ki vodi skrajno desno stranko Bratje Italije. V desnosredinski stranki nekdanjega premierja Silvia Berlusconija Naprej Italija medtem niso zavrnili možnosti za pogovore z novim mandatarjem.

Tudi iz levosredinske Demokratske stranke, ki je bila del dosedanje koalicije pod vodstvom Giuseppeja Conteja, so sporočili, da so se "pripravljeni pogovarjati za dobro države". Mattarellovo potezo je prav tako pozdravil vodja stranke Živa Italija Matteo Renzi, ki je z izstopom svoje stranke iz vlade sprožil aktualno politično krizo.

Če bo Draghi dobil zadostno podporo v parlamentu, bo moral izbrati ministrsko ekipo, ki jo bo zaprisegel Mattarella. Šele nato bo vlada uradno prevzela vodenje države od Contejeve vlade, ki od odstopa sredi preteklega tedna opravlja tekoče posle. Italijanski predsednik je mandat za sestavo vlade Draghiju podelil, potem ko mu je Fico v torek sporočil, da stranke dosedanje koalicije ne morejo več sestaviti nove vlade. Tako se bo moral 56-letni Conte po približno dveh letih in pol in vodenju dveh vlad dokončno posloviti s premierskega položaja, poroča STA.

Ne spreglejte