Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 1. 2009,
12.24

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 16. 1. 2009, 12.24

8 let, 5 mesecev

Lavrov s prihodom Obame upa na boljše odnose

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je izrazil upanje, da si novi ameriški predsednik prizadevanj za članstvo Gruzije in Ukrajine v zvezi Nato ne bo zastavil kot eno izmed svojih prioritet.

To bi lahko po mnenju Lavrova stopnjevalo napetosti v odnosih med Washingtonom in Moskvo. Potrebno zastaviti program, ki bo združeval in ne ločeval Lavrov, ki je novinarjem spregovoril na redni letni novinarski konferenci, je poudaril, da si morata Rusija in ZDA zastaviti program, ki ju bo združeval in ne ločeval. Poudaril je, da se bo Barack Obama že od prvega dne na predsedniškem položaju soočal z reševanjem svetovne gospodarske krize, zaradi česar se morajo ZDA bolj osredotočiti na ukrepe za omilitev njenih posledic kot na poskuse širjenja svojega geopolitičnega vpliva.

Ob tem je izrazil upanje, da bodo ZDA z novim predsednikom izboljšale svojo zunanjo politiko in omogočile tudi tesnejše sodelovanje z Rusijo.

Sirijo in Iran pozval, naj poskušata vplivati na Hamas Lavrov se je navezal še na dogajanje na območju Gaze, kjer izraelska vojska danes, 21. dan zapored, nadaljuje vojaško ofenzivo. Lavrov je Sirijo in Iran pozval, naj poskušata vplivati na palestinsko gibanje Hamas, da bi to sprejelo načrt Egipta za končanje nasilja v Gazi.

Lavrov o Kosovu, Abhaziji in Južni Osetiji Vodja ruske diplomacije se je navezal tudi na vprašanje samostojnosti Kosova na eni in na priznanje samostojnosti gruzijskih pokrajin Abhazije in Južne Osetije na drugi strani. Poudaril je, da se ti dve vprašanji načelno razlikujeta, poroča ruska tiskovna agencija Itar-Tass. Po mnenju Lavrova Beograd ni nikoli kršil resolucije 1244 Varnostnega sveta Združenih narodov, medtem ko je "Tbilisi neprestano kršil obveze iz mirovnih sporazumov, ki so bili sprejeti v začetku devetdesetih let".

Ne spreglejte