Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 2. 2014,
13.52

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Bakir Izetbegović Slobodan Milošević

Sreda, 26. 2. 2014, 13.52

7 let, 12 mesecev

Kriminalni sinovi balkanskih politikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sinovi Slobodana Miloševića, Alije Izetbegovića in Ibrahima Rugove so zabredli v nečedne posle: postali so tihotapci, skorumpirani politiki in ponarejevalci.

Očitno sindrom pokvarjenih sinov politikov ni značilen le za Slovenijo, temveč se s podobnimi težavami ukvarjajo tudi v drugih državah nekdanje Jugoslavije. Slobodan Milošević, Alija Izetbegović in Ibrahim Rugova so trije politiki, ki so usodno zaznamovali zgodovino Balkana konec 20. stoletja. Po njihovi smrti pa na Balkanu delujejo njihovi sinovi.

Rugova mlajši preprodajal vize V začetku februarja so na Kosovu aretirali Ukeja Rugovo, sina nekdanjega kosovskega predsednika Ibrahima Rugove. Osumljen je organiziranega kriminala in zlorabe službenega položaja. Uke Rugova je poslanec kosovske skupščine. Skupaj z desetimi sodelavci naj bi organiziral preprodajo italijanskih vizumov, ki so omogočali vstop v schengensko območje. Preprodajali naj bi jih za tri tisoč evrov za vizo. Uke Rugova pa ni edini sin nekoč vplivnih balkanskih politikov, ki je zabredel v težave. Švicarski časopis Tagesanzeiger je na seznam balkanskih "bad boysov" dodal še sinova Slobodana Miloševića in Alije Izetbegovića.

Milošević jr. tihotapski playboy z Bambilandom Za prvega, Marka Miloševića, se že dolgo ve, da se ukvarja z nečistimi posli. V času očetove oblasti je veljal za tihotapca cigaret, bencina in alkohola ter ženskarja, znan pa je tudi kot serijski razbijalec dragih avtomobilov. V Požarevcu je imel diskoteko in zabaviščni park Bambiland, ki ga je zgradil leta 1999 v času bombardiranja Nata. In to na 2,5 hektarja zemljišča, ki mu ga je občina Požarevac preprosto poklonila.

Oče Slobodan se je rad hvalil, da je njegov sin vse, kar ima, ustvaril s svojimi rokami.

Kaj je od tega ostalo zdaj? Marko je le nekaj ur po tem, ko so očeta vrgli z oblasti, pobegnil v Rusijo in tam ostal v prostovoljnem izgnanstvu. V Srbiji proti njemu poteka več sodnih procesov zaradi kriminalnih poslov. Nekaj med njimi jih je sicer že zastaralo, v nekaterih pa so ga obsodili v odsotnosti. Zapuščeni Bambiland so pred nekaj meseci napadli tatovi in pokradli vse kovinske dele zabaviščnih naprav, ograjo in celo napis nad vhodom v park.

Izetbegovićev sin skorumpiran politik … Bosanski predsednik Alija Izetbegović je veljal za spoštovanega, uglednega in poštenega politika. Njegov sin Bakir pač ne. Trenutno je eden izmed treh članov predsedstva Bosne in Hercegovine. Na nedavnih protestih so zahtevali tudi njegov odstop, saj naj bi bil med najbolj odgovornimi za korupcijo v državi. Demonstranti so mu očitali tudi, da je s proračunskim denarjem kupil avtomobil audi A8, vreden okoli sto tisoč evrov.

Bakir Izetbegovć je bil v času vojne očetov osebni tajnik. Že takrat so ga sumili, da je bil vmešan v vojnodobičkarske posle in da je imel na Dunaju skrivne bančne račune. Po vojni je politično kariero nadaljeval v Stranki demokratske akcije, kjer je bil najprej poslanec in politik sarajevskega kantona.

… in mešetar z nepremičninami Toda strast šolanega arhitekta so nepremičnine, zato se je po vojni zavzel za izgradnjo porušenega Sarajeva. Bil je koordinator gradnje nove zgradbe Gazi Husrev begove knjižnice in nakupovalnega središča BBI v Sarajevu. Oba velika gradbena projekta so financirali Arabci, pri obeh pa še danes ni jasno, koliko sta dejansko stala. V primeru nakupovalnega središča pa mu očitajo še privatizacijo nekdanje nakupovalne hiše Sarajka, na zemljišču katere je zraslo novo nakupovalno središče. Poleg tega naj bi nasploh nadzoroval gradbeništvo in velike nepremičninske posle v Sarajevu. Kot vodja oddelka za urbanizem in razvoj mesta je gradbena dela v zameno za "donacije" dajal svojim prijateljem. Povezujejo ga z nejasnimi privatizacijami hotelov Bristol in Evropa. Prav tako naj bi bil povezan s poslom nakupa nove poslovne stavbe BH Telecoma na Marindvoru, ki jo je Telekom močno preplačal, nato pa so nedaleč stran za visoko najemnino najeli še prostore v nebotičniku Al-Shiddija, ki je v lasti savdskih investitorjev, s katerimi prijateljuje Bakir Izetbegović. Samo opomba: v upravi BH Telekoma sedi Bakirjev zet.

O poslih Izetbegovićevega sina pišejo tudi v poročilih Združenih narodov o izginuli milijardi dolarjev mednarodne pomoči BiH.

Toda Bakir Izetbegović je v nedavnem intervjuju v zvezi z obtožbami o korupciji dejal, da je vse, kar ima, polovica hiše. "Vse drugo so navadne laži," je še zatrdil. Seveda, to trdijo vsi balkanski očetje in sinovi.

Ne spreglejte