Petek,
9. 9. 2022,
16.20

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,79

21

Buckinghamska palača London smrt Britanska kraljeva družina Velika Britanija

Natisni članek

Petek, 9. 9. 2022, 16.20

1 leto, 10 mesecev

Kralj Karel III. v nagovoru obljubil predano služenje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,79

21

Kralj Karl III. 3. tretji princ charles | Foto Reuters

Foto: Reuters

Novi britanski kralj Karel III., ki je stopil na čelo monarhije po smrti Elizabete II., se je danes v prvem nagovoru poklonil svoji materi in obenem obljubil, da bo predano služil narodu. Navedel je tudi vse najožje člane svoje družine in sinu Williamu podelil naziv valižanskega princa, ki pripada prestolonasledniku.

V težko pričakovanem nagovoru se je kralj najprej poklonil Elizabeti II., ta je umrla v četrtek po več kot 70 letih vladanja. "Vse življenje je bila navdih in zgled zame in vso mojo družino in do nje imamo najbolj srčen dolg, kar ga lahko ima katerakoli družina do svoje matere, za njeno ljubezen, naklonjenost, vodenje, razumevanje in zgled," je dejal.

Spomnil je na njeno obljubo iz leta 1947, ko je dopolnila 21 let, da bo vse življenje posvetila služenju, in poudaril, da to ni bila le obljuba, temveč globoka osebna zaveza, ki je določala vse njeno življenje. V njem je sprejemala tudi žrtve, a njena predanost ni nikoli usahnila, je dejal.

Podobno služenje je obljubil tudi sam. "Zdaj tudi jaz slovesno obljubljam, da bom v času, ki mi ga bo Bog še namenil, spoštoval ustavna načela našega naroda," je dejal in napovedal služenje z zvestobo, ljubeznijo in spoštovanjem.

Ob tem je posebej navedel svojo ženo Camillo, na katere pomoč računa, ter oba sinova. Starejšemu Williamu je podelil tudi naziv valižanskega princa, ki ga je doslej kot prestolonaslednik nosil sam.

Kralja pozdravila večtisočglava množica

Kralj Karel III. se je dan po smrti kraljice vrnil v London, kjer ga je pred Buckinghamsko palačo pozdravila večtisočglava množica. "Bog obvaruj kralja," je vzklikala po poročanju BBC.

Ljudje se pred Buckinghamsko palačo zbirajo že od četrtka, od kraljice se poslavljajo s polaganjem cvetja. Elizabeti II. so se danes poklonili tudi s 96 vojaškimi salvami, za vsako leto njenega življenja. Britanci so začeli obdobje žalovanja, zaradi česar so na Otoku odpovedali številne dogodke.

Britanska kraljica Elizabeta II.
Trendi Smrt britanske kraljice: to se bo zgodilo v prihodnjih dneh

Kdaj bo kralj slovesno okronan, še ni znano, predvidoma bo to čez več mesecev, ga bo pa v soboto za kralja formalno razglasil poseben svet, v katerem so visoki politični in cerkveni predstavniki ter predstavniki držav Commonwealtha.

Kralj Karl III. 3. tretji princ charles | Foto: Reuters Foto: Reuters Po današnjem prvem televizijskem nagovoru se je kralj srečal tudi s premierko Liz Truss, ki jo je kraljica še v torek uradno imenovala na čelo vlade. Vlada nove premierke je sicer danes že izrazila vso podporo novemu kralju.

Charles takoj postal kralj, kronanje bo sledilo pozneje

Ob smrti kraljice Elizabete II. je prestolonaslednik princ Charles takoj postal novi britanski kralj in si nadel ime Karel III.

Elizabeto II. so okronali leta 1953, več kot leto po tistem, ko je umrl njen oče Jurij VI. in je zasedla prestol. Po nekaterih navedbah naj bi si novi kralj želel, da bi bilo kronanje prej, dogodek pa v manjšem obsegu.

Princ Charles
Novice Novi kralj Združenega kraljestva je Karel III.

Princ Charles bi si lahko za kraljevsko ime izbral katerokoli od svojih štirih krstnih imen. Njegovo celo ime je namreč Charles Philip Arthur George, a se je odločil, da bo postal kralj Karel III. Bo prvi britanski monarh s tem imenom po letu 1685.

V Londonu se bo v soboto sestal poseben svet, v katerem so visoki politični in cerkveni predstavniki ter predstavniki držav Commonwealtha, ter ga formalno razglasil za kralja. Na srečanju, ki ga bo prvič doslej prenašala televizija, bo novi kralj izrekel prisego, razglasil bo svojo protestantsko vero ter obljubil, da zaščiti škotsko cerkev.

Kralj Karl III. 3. tretji princ charles | Foto: Reuters Foto: Reuters

Camilla bo postala kraljica žena

Charlesova žena Camilla je po tem, ko je njen mož postal kralj, postala kraljica žena. To je bila želja Elizabete II., saj je bilo najprej mišljeno, da bo imela Camilla naziv princesa žena, ker ni prva žena novega kralja. Charlesova prva žena, princesa Diana, s katero sta bila sicer ločena, je umrla v prometni nesreči leta 1997.

Kralj Karl III. 3. tretji princ charles | Foto: Reuters Foto: Reuters Ker je Charles postal kralj, je njegov dozdajšnji naziv, vojvoda Cornwallski, samodejno pripadel njegovemu prvorojencu, Williamu in njegovi ženi Catherine. Sinu Williamu je danes podelil naziv valižanskega princa, ki pripada prestolonasledniku.

kraljica elizabeta II.
Novice Bog obvaruj kraljico! Elizabeta II., simbol stabilnosti v hitro spreminjajočem se svetu.

Charles je na to, da je zasedel prestol, čakal rekordno dolgo, kralj je postal šele v starosti 73 let. Prestolonaslednik je kot prvorojeni sin kraljice postal februarja 1952, v starosti tri leta in tri mesece.

Kralj Karl III. 3. tretji princ charles | Foto: Reuters Foto: Reuters Uradne naloge je začel opravljati v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko mu je Elizabeta II. dala naziv valižanski princ. Odtlej je lahko v njenem imenu sprejemal dostojanstvenike v Združenem kraljestvu, sodeloval na državniških večerjah, obiskoval države, podeljeval odlikovanja in sodeloval na dogodkih.

Leta 1998 je bil tudi na dvodnevnem obisku v Sloveniji, kjer mu je tedanji predsednik republike Milan Kučan na Brdu pri Kranju priredil slavnostno večerjo. Ogledal si je Bled, obiskal kmetijo v dolini Radovne ter se srečal s tedaj najstarejšim še živečim olimpionikom Leonom Štukljem.

kraljica elizabeta II.
Novice Umrla je britanska kraljica Elizabeta II. (1926–2022)

V zadnjem obdobju je Charles vse pogosteje nadomeščal svojo mater na dogodkih, maja letos je namesto nje prvič odprl zasedanje parlamenta, kar je ena od najpomembnejših ustavnih nalog monarha.

Za kralja so ga vzgajali že od ranega otroštva

Kraljica Elizabeta II. je bila med Britanci zelo priljubljena, sedem desetletij je predano služila narodu in je pri tem vselej ohranjala nevtralno držo do aktualnih vprašanj.

Kralj Karl III. 3. tretji princ charles | Foto: Reuters Foto: Reuters Charles je precej manj priljubljen kot njegova mati. Majska raziskava YouGov je pokazala, da je imelo pozitivno mnenje o Elizabeti II. 81 odstotkov vprašanih, o njem pa le 56 odstotkov. O njegovem sinu Williamu je imelo pozitivno mnenje 77 odstotkov vprašanih.

Čeprav so ga že od ranega otroštva vzgajali za kralja, analitiki opozarjajo, da njegova naloga ne bo lahka. "Težko bo zanj, ker bo moral naslediti kraljico," je za AFP dejal Robert Hazell, strokovnjak za ustavna vprašanja na University College London.

V preteklosti se je Charles izrekal glede številnih vprašanj, pogosto so ga obtoževali, da se vmešava v zadeve. Zdaj se od njega pričakuje, da bo nevtralen, je opozoril Hazell, ki dodaja, da pa ima novi kralj izjemno močan občutek za dolžnost.

Roger Federer, kraljica Elizabeta II
Sportal Umrla britanska kraljica je pred leti svetovala Federerju