Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 6. 2019,
7.31

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

2

Natisni članek

Severna Koreja ZDA Kitajska Xi Jinping Kim Jong Un

Četrtek, 20. 6. 2019, 7.31

4 leta, 10 mesecev

Kitajski predsednik na zgodovinskem obisku Severne Koreje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

2

Xi Jinping | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kitajski predsednik Xi Jinping je danes prispel v Severno Korejo na zgodovinski obisk, v okviru katerega se bo srečal s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom. Gre za prvi obisk kakega kitajskega predsednika v Severni Koreji po 14 letih in nov znak otoplitve odnosov med državama, ki sta obe tarči pritiskov predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Predsednika Xi Jinpinga in njegovo ženo Peng Liyuan sta na letališču v Pjongjangu sprejela Kim Jong-un in njegova soproga Ri Sol Jul. Kitajsko delegacijo je tam z rožami in vzkliki pričakalo skoraj 10.000 ljudi. Ob cesti med letališčem in središčem mesta se je zbralo več sto tisoč. Xi in Kim sta se nato že sestala na pogovorih, poročanje kitajske tiskovne agencije Xinhua povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Odnosi med Kitajsko in Severno Korejo, zaveznicama še iz časov hladne vojne, so se v preteklosti poslabšali zaradi jedrskih poskusov Pjogjanga in kitajske podpore sankcijam Združenih narodov proti Severni Koreji. Xi in Kim si v zadnjem času prizadevata za izboljšanje dvostranskih odnosov med državama.

Kim je tako lani Kitajsko obiskal štirikrat, kitajski predsednik pa je, po navedbah analitikov, preden se je odločil, da vrne obisk, počakal na izid pogovorov med Kimom in Donaldom Trumpom o denuklearizaciji Korejskega polotoka.

Xija po poročanju kitajskih medijev na dvodnevnem obisku v Severni Koreji poleg soproge spremljajo kitajski zunanji minister Wang Yi in drugi visoki državni predstavniki.

Dan pred obiskom je Xi v prispevku za severnokorejski časnik Rodong Sinmun zapisal, da želi Peking s Pjongjangom oblikovati "veliki načrt" za trajno stabilnost v jugozahodni Aziji. Zagotovil je, da bo Kitajska igrala pomembno vlogo pri "krepitvi komuniciranja in sodelovanja s Severno Korejo in drugimi relevantnimi partnerji" pri napredku pogajanj na Korejskem polotoku.

Od kitajskih predsednikov je Severno Korejo nazadnje leta 2005 obiskal Hu Jintao, ki se je sestal s Kimovim očetom Kim Jong-ilom.

Ne spreglejte