Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 12. 2010,
8.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 1. 12. 2010, 8.44

8 let

Kitajska v ZN preprečuje obsodbo Severne Koreje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kitajska je v Varnostnem svetu ZN preprečila obsodbo Severne Koreje zaradi njenega nedavnega napada na južnokorejski otok, ki je terjal štiri smrtne žrtve.

Stalne članice Varnostnega sveta ZN Velika Britanija, Francija in ZDA so ob podpori Južne Koreje in Japonske želele, da bi Varnostni svet sprejel izjavo, s katero bi obsodil Severno Korejo zaradi kršenja resolucij ZN. Kitajska pa je zavrnila kakršno koli besedilo, ki bi zvračalo krivdo za napad na Severno Korejo oziroma bi govorilo o tem, da Pjongjang krši resolucije ZN.

Peking poleg tega ne pristaja na ukrepanje proti Severni Koreji v zvezi z bogatenjem urana, potem ko je ta nedavno sporočila, da ima nove zmogljivosti za to, še navajajo diplomatski viri v New Yorku.

"Strani bi morale biti zadržane" Je pa kitajski zunanji minister Yang Jiechi v Pekingu vse strani, vpletene v korejsko krizo, pozval, naj "se vzdržijo dejanj, ki bi še dodatno razplamtela razmere". "Strani bi morale biti zadržane ter si prizadevati za vrnitev k dialogu in pogajanjem", je dejal Yang.

Kitajska je bila po severnokorejskem napadu deležna številnih pritiskov, naj vpliva na režim v Pjongjangu, katerega edina zaveznica je.

Južna Koreja in ZDA zaključile vojaške vaje Medtem so Južna Koreja in ZDA zaključile vojaške vaje v Rumenem morju, ki so jih začele v nedeljo kot odgovor na severnokorejski napad. Na vajah je sodelovalo prek 7000 vojakov in deset vojaških ladij. Severna Koreja je sicer že pred začetkom vaj opozorila, da bodo te Korejski polotok privedle na rob vojne, medtem ko v Seulu ne izključujejo možnosti novega napada s severa.

Podobne vaje tudi v prihodnje Po zaključku vaj so v Seulu sporočili, da bodo podobne vaje izvajali tudi v prihodnje, vendar datumov niso navedli.

Ne spreglejte