Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 12. 2008,
15.29

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 17. 12. 2008, 15.29

8 let, 5 mesecev

Kitajska: Smrtna obsodba za napadalca na policiste

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Kitajsko sodišče je dva moška, ki sta se na zatožni klopi znašla zaradi avgustovskega napada na policiste v regiji Xinjiang, obsodilo na smrt.

Dvojica naj bi po navedbah kitajskega vrhovnega sodišča izvedla "teroristični napad z namenom sabotirati olimpijske igre". 33-letni Abdurahman Azat in 28-letni Kurbanjan Hemit naj bi bila poleg tega spoznana tudi za kriva nezakonite izdelave orožja, streliva in eksploziva. V napadu je bilo ubitih 17 policistov Med napadom, ki se je štiri dni pred začetkom olimpijskih iger zgodil v mestu Kashgar, sta obsojenca s tovornjakom zapeljala v skupino 70 policistov in jih nato napadla z doma narejenimi bombami in noži. Ubitih je bilo 17 policistov, ranjenih pa 15.

Kitajska za napad krivi muslimanske Ujgure Za napad ni prevzel odgovornosti nihče, kitajska vlada pa je trdila, da za njim stojijo teroristi. Po njihovih navedbah namreč muslimanski Ujguri v Xinjiangu vodijo islamistično separatistično gibanje in si tam celo prizadevajo oblikovati neodvisno državo.

V Xinjiangu živi 8,3 milijona Ujgurov Organizacije za zaščito človekovih pravic in Ujguri po drugi strani obtožujejo vlado v Pekingu, da izrablja grožnjo za obračun z vsemi oblikami odpora. V Xinjiangu, velikem avtonomnem območju na severozahodu Kitajske, ki meji na srednjo Azijo, živi 8,3 milijona Ujgurov in številni med njimi so nezadovoljni s 60-letno kitajsko vladavino.

Ne spreglejte