Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 1. 2009,
10.23

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 23. 1. 2009, 10.23

8 let, 5 mesecev

Kim Jong Il sprejel visokega odposlanca iz Kitajske

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Severnokorejski voditelj Kim Jong Il se je danes v Pjongjangu sestal s kitajskim odposlancem.

Novica je zanimiva, saj gre za prvo doslej znano srečanje Kima z visokim gostom iz tujine, odkar ga je avgusta lani zadela kap. Kim kljub zdravstvenim težavam ohranil nadzor nad državo Po navedbah ameriških in južnokorejskih virov je 66-letnega Kima avgusta lani zadela kap, a naj bi kasneje dobro okreval in ohranil nadzor nad državo v svojih rokah. Tokratno srečanje z visokim predstavnikom kitajske Komunistične partije Wang Jiruijem bi lahko ponudilo pomemben dokaz, da se Kim počuti dobro in sprejema odločitve glede države in njenega jedrskega programa.

Severnokorejski mediji so sicer v minulih mesecih objavili na desetine fotografij Kima, medtem ko si na primer ogleduje različne vojaške objekte in tovarne, ki pa niso bile datirane in so bile očitno objavljene z namenom Severne Korejce prepričati, da se njihov voditelj dobro počuti. Tudi večina člankov o pojavljanju Kima v javnosti v severnokorejskem tisku ni bila opremljena z datumi.

Za naslednika imenoval 24-letnega sina Pred dobrim tednom dni je severnokorejski voditelj sicer po več mesecih negotovosti in ugibanja glede njegovega zdravja za naslednika imenoval svojega tretjega sina, 24-letnega Kim Jong Una. Tovrstna odločitev je bila za večino v Severni Koreji presenečenje, saj je bil favorit za prevzem vodilnega mesta v Severni Koreji Kimov drugi sin, 27-letni Kim Jong Chul.

Ne spreglejte