Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 7. 2012,
14.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 8. 7. 2012, 14.03

8 let

Katere družbe so najbolj represivne na svetu? (FOTO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Avtokratski režimi ostajajo razširjeni in trdoživi tudi v današnjem času, vsak četrti človek na svetu naj bi bil podvržen tovrstni družbeni ureditvi, pravi poročilo organizacije Freedom House.

Več kot 1,6 milijarde ljudi ali 23 odstotkov svetovne populacije nima besede pri tem, kdo jim vlada, oziroma so jim vsakodnevno kršene osnovne človekove pravice, kot so svoboda govora, združevanja in zborovanja. Večina tovrstnih družb je dodobra ukoreninjenih, v povprečju pa se samodržci na oblasti obdržijo kar 37,5 leta brez prenosa oblasti. Popis teh družb je pripravila nevladna organizacija Freedom House v svojem poročilu, ki ga je poimenovala Najslabši med najslabšimi.

Namen opozoriti na hude stiske prebivalcev teh držav Državljani, ki kršijo pravila teh avtokratskih družb, so pogosto žrtve psihičnega in fizičnega nadlegovanja ter zlorab, ki jim v skrajnih primerih sledi tudi zaporna kazen ali celo smrt. Namen organizacije je tako opozoriti na hude stiske državljanov, ki živijo v teh sistemih, od mednarodnih organizacij, demokratičnih vlad in družb po svetu pa zahteva, da uporabijo svoj vpliv in ugled ter s tem izboljšajo spoštovanje človekovih pravic v teh deželah, piše v poročilu.

Najslabše od najslabših držav, sodeč po poročilu, so Ekvatorialna Gvineja, Eritreja, Severna Koreja, Savdska Arabija, Somalija, Sudan, Sirija, Turkmenistan in Uzbekistan. Poleg devetih naštetih sta najslabšo oceno prejela tudi dva sporna ozemeljska teritorija: Tibet in Zahodna Sahara. Vse te države so prejele najslabšo mogočo oceno, saj je v njih opozicija prepovedana, vlada se na kritiko odziva z nasiljem, neodvisne organizacije pa so zatirane.

Poleg zgornjih primerov je organizacija oštela še sedem drugih držav. Belorusija, Burma, Čad, Kitajska, Kuba, Laos, Libija in teritorij Južne Osetije po njihovem mnenju prav tako v veliki meri dušijo neodvisno razpravo in izražanje, zatirajo opozicijo v politični dejavnosti in cenzurirajo oziroma kaznujejo kritiko države.

Diktature, kjer se uporablja represija, da se duši upor in svobodna razprava Z izjemo Somalije, ki je t. i. propadla država, gre pri naštetih državah za diktature, kjer ponekod vlada en sam človek, spet drugod pa skupina ljudi. Represija se uporablja, da se duši upor nasprotnikov ali odprta razprava o teritorialni enotnosti in samoodločbi. Primera, kjer je tovrstna praksa najočitnejša, sta delovanje Kitajske v Tibetu in Maroka v Zahodni Sahari. V Južni Osetiji represijo krepi tudi podpora Rusije, ki želi preprečiti, da bi se odmaknjena republika pridružila Gruziji.

Stopnja represije v posameznih državah se spreminja od časa do časa, na približno enaki ravni pa se vzdržuje predvsem v Severni Koreji, ki je že štirideset let, odkar je organizacija začela vrednotiti stopnjo represije, na samem dnu lestvice. Podrobne opise tistih najbolj vzorčnih primerov kršiteljic človekovih pravic in demokratičnih načel si lahko preberete in pogledate v priloženi fotogaleriji.

Ne spreglejte