SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Karadžić vnovič zahteval preložitev sojenja

2

termometer

Nekdanji politični vodja bosanskih Srbov Radovan Karadžić je od haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije znova zahteval preložitev sojenja proti njemu.

Sojenje naj bi se sicer nadaljevalo 1. marca. Kot je navedel Karadžić, za pripravo na sojenje, ki se je v njegovi odsotnosti začelo oktobra, potrebuje več časa. Zahtevo za preložitev sojenja je Karadžić sodišču posredoval pisno, pri tem pa se je tudi pritožil, da mu niso omogočili niti dostopa do potrebnih pripomočkov niti izbire zagovornika. Zaradi tega pa se po lastnih navedbah ni mogel pripraviti za sodelovanje na sojenju.

"Naprave so neustrezne" Karadžić se je že prejšnji teden sodišču pritožil, da so telefonske in računalniške naprave, ki so mu na voljo v priporu haaškega sodišča, kjer se sam pripravlja na obrambo, neustrezne. Prav tako je zatrdil, da sredstva, ki jih nudi sodišče, ne zadostujejo, da bi njegovi pravni svetovalci lahko delali zadostno število ur. Karadžić prav tako izpodbija odločitev sodišča, ki mu je za zagovornika po službeni dolžnosti določilo britanskega odvetnika Richarda Harveya.

Obtožnica Karadžića v enajstih točkah bremeni vojnih zločinov, zločinov proti človečnosti in genocida med vojno v Bosni in Hercegovini. Ključni del obtožnice sta točki, ki Karadžića bremenita genocida, vključno s pokolom najmanj 8000 Bošnjakov v Srebrenici julija 1995. 64-letnega Karadžića so po 13 letih na begu aretirali julija 2008 v Beogradu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin