Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 9. 2009,
8.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 1. 9. 2009, 8.17

8 let

Kalifornija še naprej v objemu požarov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Okoli 2500 gasilcev se v ameriški zvezni državi Kaliforniji obupno bori s skupno osmimi požari v naravi, od katerih eden ogroža samo mesto Los Angeles.

V kraju Golden Creek pa se je sredi požara znašlo ujetih pet ljudi, ki niso upoštevali ukaza o evakuaciji. Šerifov urad iz Los Angelesa je sporočil, da so skušali priti do ujete peterice s helikopterjem, vendar to zaradi požara in dima ni bilo mogoče, bodo pa poskusili znova. Sicer so požari že terjali smrtne žrtve. V nedeljo sta na območju Mount Gleason umrla gasilca, več ljudi je bilo minule dni poškodovanih. Ogenj je doslej uničil 21 hiš, evakuirali pa so na tisoče ljudi.

Zgoreli 404 hektarji površin Požar v narodnem gozdu na območju Los Angelesa je največji od osmih, ki divjajo po državi, doslej pa so zgoreli 404 hektarji površin. Tiskovna predstavnica nacionalne službe za gozdove Dianne Cahir je celo novinarje pozvala k molitvi, ker gori vsepovsod. Najhuje pa je tam, kjer že več let ni bilo gozdnega požara. Gasilcem sicer gre trenutno na roko le to, da ni močnejšega vetra, ki bi položaj zaradi suhega in vročega vremena še poslabšal.

Ogroženo predmestje Los Angelesa V primeru, da bi veter zapihal v nepravo smer, bi namreč lahko požar, ki je ogroža 42.500 hektarjev površine in 12.000 hiš, dosegel severovzhodno predmestje Los Angelesa. Ogrožen je tudi vrh Mount Wilson, kjer se nahaja vesoljski observatorij z dvema teleskopoma, poleg tega pa okoli 20 televizijskih in radijskih oddajnih stolpov, kakor tudi zunanje antene za mobilne telefone. Požar naj bi dosegel vrh planote, ki ga že posipajo s posebnimi protipožarnimi kemikalijami.

Severovzhodno od kalifornijske prestolnice Sacramento je požar uničil 111 hektarjev zemljišča in 60 objektov, do ponedeljka pa so ga 50-odstotno omejili. Požarno območje si je v ponedeljek ogledal tudi guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger.

Ogenj se nevarno približuje zavetišču za divje živali Gasilcem v boju s požari pomaga okoli 20 helikopterjev in zračnih tankerjev. Nedaleč od kraja, kjer sta umrla gasilca, je tudi zavetišče za divje živali, ki ga še niso evakuirali, tam pa je sicer okoli 64 levov, tigrov, leopardov in drugih nevarnih zveri.

Ne spreglejte