Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Torek,
6. 8. 2013,
16.57

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Internet tiskani mediji

Torek, 6. 8. 2013, 16.57

1 leto, 2 meseca

Kako je internet premagal tiskane medije

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vzpon digitalnih medijev je spodjedel temelje tiskanih medijev. Washington Post, ki ga je pred dokončnim propadom rešil Amazonov Jeff Bezos, je tako le še eden v vrsti propadajočih tiskanih medijev.

Ustanovitelj največje spletne trgovine na svetu Amazon.com, milijarder Jeffrey Bezos, je v torek napovedal, da bo za 250 milijonov dolarjev kupil časopis Washington Post, ki se utaplja v rdečih številkah.

Internet je rabelj tiskanih medijev Propadanje Washington Posta ni osamljen primer, ampak odraz splošne usode tiskanih medijev. "Rablji" tiskanih medijev so digitalni oziroma internetni mediji, ki za zdaj svoje vsebine večinoma ponujajo uporabnikom zastonj in obenem lahko novice uporabnikom ponudijo hipno, za razliko od tiskanih časopisov, za katere je treba odšteti denar, v njih pa lahko bralci večinoma preberejo novice, ki so jih na internetu zastonj prebrali že prejšnji dan.

Naklade tiskanih medijev zato strmoglavo padajo. V Veliki Britaniji je tako število izvodov najbolj branega časnika, tabloidnega The Suna, padlo s 3,6 milijona leta 2000 na zdajšnjega 2,4 milijona. Njegov tabloidni tekmec Daily Mail pa je v istem obdobju padel z 2,3 na 1,8 milijona.

Podobne težave pestijo tudi resne britanske časnike: The Times je od leta 2000 padel z več kot 700.000 na dandanašnjih okoli 400.000 izvodov. V istem obdobju je The Guardian padel s 400.000 na okoli 200.000 izvodov.

Padanju nakladam ni videti konca Težave tiskanih medijev bodo še večje, saj lahko podoben trend pričakujemo tudi v prihodnje. Prav zaradi tega se je verjetno znani medijski magnat Rupert Murdoch lani z lažjim srcem odločil, da po izbruhu prisluškovalne afere ukine tedenski tabloid News of the World. News of the World je imel leta 2000 še 4,1 milijona prodanih izvodov, ob ukinitvi pa le še 2,8 milijona. Številke, ki so daleč od zlatega leta 1947, ko je News of the World izhajal v skoraj 8 milijonih izvodov.

Tudi v največji evropski državi Nemčiji je podobno. V državi, kjer ima dostop do interneta več kot 80 odstotkov prebivalcev, naklade tiskanih medijev padajo. Še zlasti branost tiska pada v velikih mestih: Berlin, Hamburg, München … Digitalizacija medijev Lani je tako propadel The Financial Times Deutschland, v resnih težavah je bil tudi Frankfurter Rundschau, a ga je za zdaj po stečaju "obudil od mrtvih" mestni tekmec Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Zato ni čudno, da je šel največji nemški medijski imperij pokojnega Axla Springerja (zdaj ga vodi njegova peta in tudi zadnja žena Friede Springer), ki med drugim izdaja najbolj bran nemški časnik, tabloid Bild, v smer digitalizacije.

Zadnja leta tako dajejo vse večjo pozornost digitalnim medijem. Pred dnevi je tako odjeknila novica, da bodo za skoraj milijardo evrov prodali svoje nekoč paradne časopisne konje: Hamburger Abendblatt, Berliner Morgenpost, die Hörzu

V ZDA prenehal izhajati Newsweek Tudi v ZDA so prenehali izhajati nekoč ugledni časopisi. Konec lanskega leta je tako prenehal izhajati znani tednik Newsweek. Na drugi strani so se nekateri mediji, kot je The New York Times, znali pravočasno pripraviti na internetno obdobje – njihova spletna stran je ena od najbolj branih.

Padec branosti so v zadnjih letih doživeli tudi slovenski tiskani mediji, zato se že nekaj let za marsikateri časopis ugiba, da je njegov konec tik pred zdajci. Poleg padca branosti pa nekatere medije (Delo, Večer) po polomu tajkunskega prevzema v Pivovarni Laško, zdajšnjem lastniku, bremeni še vprašanje, kdo bo novi lastnik.

Ne spreglejte