Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Ponedeljek,
7. 10. 2013,
14.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ivan Svetlik

Ponedeljek, 7. 10. 2013, 14.39

8 let

Kaj imata skupnega Svetlik in nekdanja ameriška ministrica

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V evropskih državah se ne zgodi pogosto, da bi nekdanji politik ali minister postal rektor na univerzi. Nasprotno je v Veliki Britaniji in ZDA.

Nekdanji minister za delo v Pahorjevi vladi in profesor na fakulteti za družbene vede (FDV) Ivan Svetlik, ki je na predčasnih volitvah leta 2011 kandidiral na listi SD, je nedavno postal rektor Univerze v Ljubljani. Je to, da nekdanji minister oziroma politik postane rektor na univerzi, le slovenska posebnost?

V Avstriji na čelu univerz ni nekdanjih politikov V celinskih evropskih državah to ni pogost pojav. Na primer v sosednji Avstriji nobeden od rektorjev univerz (dunajske, celovške, graške, innsbruške, salzburške) ni bil politik, ampak so le akademiki.

V Nemčiji so nekateri nekdanji rektorji postali nosilci visokih političnih funkcij. Na primer krščanski demokrat Kurt Biedenkopf, ki je bil v letih 1967–1969 rektor Univerze v Bochumu, je bil v letih 1990–2002 ministrski predsednik na Saškem. Ni pa zaslediti obratnih primerov, ko bi nekdanji politik ali minister po odhodu s politične funkcije postal rektor.

V ZDA pogost prehod iz politike na čelo univerz Drugače je v anglosaških državah, v ZDA in Veliki Britaniji. Kot navaja spletna stran EdMedia Commons, ki se posveča izobraževalnemu sistemu, so se številni ameriški politiki po odhodu s političnih funkcij zavihteli ne čelo univerz kot kanclerji ali predsedniki univerz.

Ameriške univerze ne uporabljajo izraza rektor, ampak imajo predsednike univerz, ki so dejanske vodje univerz, in kanclerje (ang. chancellor), ki so lahko dejanski ali pa zgolj nerezidenčni ceremonialni vodje univerze. Na univerzah, kjer je kancler le ceremonialni vodja, je izvršni vodja univerze predsednik in podkancler.

Napolitano, Gates, Summers … Demokratka Janet Napolitano, nekdanja ministrica za domovinsko varnost, je postala predsednica kalifornijske univerze (UCLA). Robert Gates, obrambni minister v letih 2006–2011, pa je zdaj kancler univerze Williama in Mary, druge najstarejše ameriške visokošolske institucije za Harvardom. Gates je bil pred ministrovanjem predsednik teksaške univerze A&M.

Na čelo univerz pa so se iz politike zavihteli med drugim še nekdanja Obamova ministrica Rebecca Blank, nekdanji guverner in senator iz Oklahome David Boren, nekdanji guverner Indiane in vodja Bushevega urada za upravo in proračun Mitch Daniels, nekdanji vodja Clintonovega osebja Erskine Bowles in Larry Summers, ki je bil finančni minister v Clintonovi vladi, v letih 2001–2006 pa je bil predsednik harvardske univerze.

V ZDA "vladavina političnih kanclerjev" Da je preplet politike in vodstev univerz v ZDA pogost pojav, priča tudi članek Vladavina političnih kanclerjev, objavljen leta 2011 na spletni strani Inside Higher Ed. Kot piše v članku, le na dveh državnih univerzah v Teksasu kanclerja nista politika.

Kanclerka na ameriški državni univerzi Williama in Mary je bila tudi nekdanja britanska premierka Margaret Thatcher. Njen goreč tekmec na volitvah v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, takratni vodja laburistov Neil Kinnock, pa je kancler na domačih tleh, na univerzi v Cardiffu.

Politiki kot ceremonialni kanclerji Nekdanji šef britanskih socialdemokratov David Owen je kancler univerze v Liverpoolu, nekdanji generalni sekretar britanskih konservativcev Michael Ashcroft je kancler univerze Anglia Ruskin, prestolonaslednik Princ Charles pa kancler univerze v Walesu. Seveda gre v britanskih primerih večinoma za ceremonialne kanclerje, vse naštete univerze imajo še podkanclerje, ki so izvršni vodje univerz in vodje profesorjev na univerzi.

Malo manj ceremonialna je funkcija lorda rektorja oziroma rektorja (ni enaka funkciji našega rektorja), to je oseba, ki jo študenti izvolijo, da jih zastopa v vodstvu univerze. Rektor univerze v Glasgowu je tako nekdanji vodja britanskih liberalnih demokratov Charles Kennedy, ki je trenutno britanski poslanec.

Ne spreglejte