Četrtek,
26. 9. 2024,
18.58

Osveženo pred

11 ur, 18 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,88

Natisni članek

Natisni članek

policija umor Japonska Ivao Hakamada

Četrtek, 26. 9. 2024, 18.58

11 ur, 18 minut

Japonec 45 let čakal na lastno usmrtitev, pri 88 letih pa so ga spoznali za nedolžnega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,88
Ivao Hakamada | Ivaa Hakamado so leta 1968 po krivem obsodili na smrtno kazen. | Foto Reuters

Ivaa Hakamado so leta 1968 po krivem obsodili na smrtno kazen.

Foto: Reuters

Japonec Ivao Hakamada, ki je polovico svojega življenja preživel v zaporu, je dokončno opran krivde. Zdaj 88-letni Hakamada je glavni lik v enem najgrozljivejših pravosodnih primerov na Japonskem, ki vključuje štirikratni umor, dvomljive dokaze in policijsko nasilje.

Ivao Hakamada ima mračni Guinnessov svetovni rekord: velja za zapornika, ki je najdlje preživel v čakanju na smrtno kazen, saj je bil zaprt kar 45 let, piše švicarski medij Neue Zürcher Zeitung.

Mučno čakanje na usmrtitev

Vsak dan je čakal na usmrtitev, danes ga pa je sodišče na Japonskem dokončno oprostilo obtožb štirikratnega umora. Primer ponuja temen vpogled v zgodovino japonskega pravosodnega sistema.

V 60. letih preteklega stoletja je delal v tovarni miso paste (gre za japonsko začimbo). Pred tem se je preživljal kot profesionalni boksar. 30. junija 1966 je pogorela hiša njegovega delodajalca. Na pogorišču so našli štiri trupla – njegovega šefa, šefovo žena in njuna otroka. Vsi so imeli vbodne rane. Sum je hitro padel na Hakamado.

Policijsko zasliševanje in najden domnevni ključni dokaz

Zločin je sprva zanikal, nato pa ga je – po 20 dneh silovitega policijskega zasliševanja, ki je včasih trajalo tudi po dvanajst ur – priznal. Kasneje je svoje priznanje preklical in dejal, da je bilo izsiljeno.

Hakamadovi podporniki navdušeni ob odločitvi sodišča, ki je Hakamado po dolgih desetletjih spoznalo za nedolžnega. | Foto: Reuters Hakamadovi podporniki navdušeni ob odločitvi sodišča, ki je Hakamado po dolgih desetletjih spoznalo za nedolžnega. Foto: Reuters

Potem so se pojavila oblačila. Leto dni po njegovi aretaciji je policija v sodu za miso pasto v tovarni našla nekaj, kar je bilo videti kot okrvavljena oblačila. Kri na oblačilih so pripisali Hakamadi in štirim žrtvam. Osrednji dokaz je bil najden.

Smrtna obsodba

Leta 1968 je sodišče Hakamado spoznalo za krivega in ga obsodilo na smrt. Leta 1980 je japonsko vrhovno sodišče potrdilo smrtno obsodbo.

Japonec
Novice Na Japonskem rekordno število starejših od 65 let

Medtem ko se je prej samo Hakamadina družina zavzemala za njegovo nedolžnost, so se od leta 1980 naprej oblikovale druge skupine, ki so ga podpirale, in to z uspehom.

Test DNK in sumljiva majica

Hakamadovi podporniki, vključno z njegovo sestro Hideko in njegovimi odvetniki, so pridobili DNK-test. Ta je dokazal, da kri na oblačilih ni bila od Hakamade.

Hideko Hakamada je desetletja stala ob strani bratu pri njegovem dokazovanju, da je nedolžen. Fotografija je iz leta 2014, ko je Hideko v bratovem imenu prevzela častni šampionski boksarski pas. Ivao Hakadama je bil namreč boksar. | Foto: Guliverimage Hideko Hakamada je desetletja stala ob strani bratu pri njegovem dokazovanju, da je nedolžen. Fotografija je iz leta 2014, ko je Hideko v bratovem imenu prevzela častni šampionski boksarski pas. Ivao Hakadama je bil namreč boksar. Foto: Guliverimage

Obenem so njegovi podporniki pojasnjevali, da oblačila v miso pasti potemnijo po enem letu, vendar je bila majica, ki je služila kot dokaz, le rahlo rumene barve, na njej pa so bili jasno vidni madeži krvi.

Ponovno odprtje primera

Leta 2007 je eden od treh sodnikov, ki so Hakamado obsodili na smrt, spregovoril v javnosti. Dejal je, da je Hakamado že spoznal za nedolžnega v sojenju leta 1968, vendar so ga drugi sodniki zavrnili. Test DNK, dvom v dokaze in izjave nekdanjega sodnika so prisilili pravosodje v odziv.

Potres Japonska
Novice Japonska preklicala opozorilo pred povečanim tveganjem "megapotresa"

Leta 2014 je okrožno sodišče v mestu Šizuoka odobrilo zahtevo za ponovno odprtje primera. Po več kot pol stoletja so sodniki ugotovili, da obstaja sum ponarejanja dokazov. Hakamada je bil po 45 letih nepričakovano izpuščen iz zapora.

Hakamada oproščen

Še skoraj deset let je trajalo, da se je začel nov sodni postopek. Zdaj je sojenje končano z oprostitvijo Hakamade. Okrožno sodišče v Šizuoki je ugotovilo, da si je ključni dokaz, okrvavljena oblačila, izmislila policija.

Po poročanju The Japan Times je predsedujoči sodnik dejal, da so preiskovalci Hakamadino priznanje izsilili s fizičnim in psihološkim pritiskom.

Razsodba je razveselila skupine za človekove pravice. Predvsem Amnesty International, ki se po vsem svetu zavzema za odpravo smrtne kazni. Japonska je poleg ZDA ena zadnjih zahodnih držav, ki še izvaja smrtno kazen.

Tisti, ki so obsojeni na smrt, tako kot Hakamada, čakajo leta ali desetletja na izvršitev kazni večino časa v samici. Amnesty International je v izjavi o primeru zahteval, da japonske oblasti pregledajo vse obstoječe smrtne kazni.

Oprostitev Hakamade je na Japonskem redkost. Hakamada je šele peta oseba, obsojena na smrt, ki je bila oproščena v ponovno odprtem sojenju od konca druge svetovne vojne.

Švica kanton Freiburg
Novice Evropska država, katere prebivalstvo zaradi priseljencev najbolj narašča
Rusija avtomobili
Avtomoto Japonski posel z Rusi cvetel, a zdaj propadel
Yosuke Arai Toyota
Avtomoto Slovenija ali Japonska? Življenjski slog je obrnjen na glavo.