Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 3. 2013,
7.47

Osveženo pred

11 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

memorandum Ljubljanska banka

Četrtek, 7. 3. 2013, 7.47

11 mesecev, 4 tedne

Janša: Ratifikacija hrvaške pristopne pogodbe po ratifikaciji memoranduma o LB-ju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Janez Janša, ki opravlja tekoče posle premierja, je sporočil, da je vlada potrdila sporazum s Hrvaško o reševanju vprašanja Ljubljanske banke. Napovedal je, da bo sporazum podpisal 11. marca.

Janša je na tiskovni konferenci po seji vlade memorandum označil za kompromis. "Problem varčevalcev se vrača v okvir dogovora, ki je vsebovan v prilogi C nasledstevnega sporazuma, ki so ga ratififcirali po razpadu Jugoslavije. To je stališče, ki ga Slovenija zastopa od trenutka, ko je bil dunajski sporazum ratificiran. Realizacija tega se v praksi ne more vleči desetletja. Stvari se bodo rešile. Izkušnje iz podobnih situacij,iz podobnih držav kažejo, da kjer gre za denar, stvari ne ostajajo večne. Pride prej do dogovorov, poravnav kot v primerih, ko gre za ozemlje," je dejal. Slovenski in hrvaški premier Zoran Milanović naj bi 11. marca memorandum o Ljubljanski banki podpisala ob 9. uri na gradu Mokrice. Vsi postopki, ki so bili zaćeti pred hrvaškimi sodišči, mirujejo do rešitve, novih postopkov ne bo, je dodal Janša in napovedal, da bo Slovenija po izmenjavi diplomatskih not tega memoranduma pričela s postopkom hrvaške pristopne pogodbe k EU. Predviden podpis sporazuma je v ponedeljek, 11. marca. Ko ga bo vlada ratificirala - ratifikacija v DZ ni potrebna - bo poslala zakon o ratifikaciji pristopne pogodbe v DZ. Ko bo Slovenija z uredbo vlade ratificirala memorandum glede vprašanja LB, bo DZ pričel s proceduro ratifikacije pristopne pogodbe, a je ne bo končal, dokler ne dobimo listine o ratifikaciji memoranduma s strani Hrvaške, je pojasnil Janša. "DZ lahko v naslednejm mesecu konča pristop Hrvaške v EU," je še dodal.

Pusićeva in Kajzer parafirala memorandum Hrvaška vlada je pred tem na Twitterju objavila, da sta hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić in državni sekretar v kabinetu slovenskega premierja Tone Kajzer parafirala memorandum o soglasju med vladama o prenesenih deviznih vlogah Ljubljanske banke. Državi soglašata, da bo vprašanje rešeno na osnovi nasledstvenega sporazuma.

Hrvaška vlada je tudi že objavila besedilo parafiranega memoranduma. V njem vladi soglašata, da bosta rešitev glede prenesenih deviznih vlog poiskali na temelju sporazuma o nasledstvenih vprašanjih, in sicer priloge C tega sporazuma, ki govori o finančnem premoženju in obveznostih nekdanje SFRJ.

Slovenija se je zavezala, da bo ratificirala hrvaško pristopno pogodbo za EU Državi obenem poudarjata, da je treba čim prej doseči vseobsegajočo rešitev tega vprašanja, zato se bodo nadaljevali aktivni pogovori pod okriljem Banke za mednarodne poravnave v Baslu, na osnovi omenjenega sporazuma o nasledstvu.

V pričakovanju rešitve vprašanja bo hrvaška vlada "zagotovila zaustavitev vseh sodnih postopkov", ki sta jih v zvezi s prenesenimi deviznimi vlogami sprožili hrvaški Zagrebška banka in PBZ, in obenem zagotovila, da se ne bodo sprožili nobeni novi sodni postopki glede tega. Slovenska vlada se po drugi strani v memorandumu zavezuje, da bo nemudoma v državnem zboru sprožila postopek za ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe z EU, s ciljem, da se ratifikacija izvede čim prej.

Milanović: Končali smo zgodbo, gremo skupaj v EU! Dogodek je na Twitterju že komentiral Milanović, ki je zapisal: "Dogovorili smo se s slovenskimi prijatelji, da končamo zgodbo. Memorandum bom podpisal z Janezom Janšo. Ni več ovir!" Tvitnil je še: "Končali smo zgodbo, gremo skupaj v EU!"

Hrvaški predsednik Ivo Josipović je v odzivu na dogovor dejal, da je bil od vsega začetka optimist, da bo sporazum o LB dosežen in da bo Slovenija ratificirala hrvaško pristopno pogodbo z EU. "Mislim, da je to dobro in da gre za kompromis, ki odpira prostor za različne aranžmaje in dogovore, vendar pustimo vladama, da problem rešujeta naprej," je v Omišu izjavil Josipović, poroča Hina.

Pusićeva je na Twitterju zapisala, da bi lahko slovenska vlada zdaj že do konca tega meseca ratificirala hrvaško pristopno pogodbo. Obenem je dodala, da se bo rešitev vprašanja varčevalcev našla na temelju nasledstvenega sporazuma.

Slovensko veleposlaništvo v Zagrebu je tvitnilo, da sta Kajzer in Pusićeva parafirala omenjeni memorandum. Memorandum o soglasju je sicer prva točka seje vlade v Zagrebu, neuradno pa naj bi ga na seji obravnavala tudi slovenska vlada. V samem memorandumu piše, bo stopil v veljavo na dan prejetja zadnjega obvestila po diplomatski poti, s katerim državi ena drugo obvestita o zaključku notranjih postopkov.

Evropski poslanki zadovoljni z razpletom Slovenski poslanki v Evropskem parlamentu, Tanja Fajon (S&D/SD) in Zofija Mazej Kukovič (EPP/SDS), sta izrazili zadovoljstvo ob parafiranju memoranduma med Slovenijo in Hrvaško glede rešitve vprašanja prenesenih deviznih vlog nekdanje Ljubljanske banke. Kot je poudarila Fajonova, je to odločilen korak za Slovenijo in Hrvaško. Ob tem je izrazila upanje, da "podpis pomeni dokončno rešitev vprašanja, ki predolgo obremenjuje odnose med državama, in da bo lahko slovenski parlament kmalu ratificiral hrvaško pristopno pogodbo" z EU.

Je pa Fajonova opozorila, da Hrvaška z memorandum sicer zagotavlja prekinitev vseh sodnih postopkov, ne pa tudi njihove ustavitve ali celo odpovedi tožbenim zahtevkom. Samo tako bi namreč Hrvaška jasno dokazala, da nima namena reševati tega spora pred svojimi sodišči, česar se mnogi v Sloveniji še vedno bojijo. Sodni postopki, ki so le prekinjeni, se namreč lahko nadaljujejo. Mazej Kukovičeva se je na današnje parafiranje memoranduma medtem odzvala na Twitterju, kjer je objavila povezavo do članka na to temo in obenem zapisala "Dobro za vse".

Bruselj: Dogovor o LB dober za obe državi Evropska komisija pozdravlja dogovor Slovenije in Hrvaške o Ljubljanski banki. Komisar za širitev Štefan Füle ocenjuje, da je dogovor dober za obe državi in za širitev, je povedal njegov tiskovni predstavnik Peter Stano. Dogovor je plod intenzivnih prizadevanj obeh strani, komisar tako obema čestita in se veseli čimprejšnje formalne potrditve, je še povedal Stano.

Ne spreglejte