Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 12. 2012,
13.01

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Izrael veleposlanik pogovor ukrepi

Ponedeljek, 3. 12. 2012, 13.01

5 let, 1 mesec

Izraelska veleposlanika bosta zagovarjala gradnjo naselbin v Izraelu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
London in Pariz sta na pogovor poklicala izraelska veleposlanika zaradi načrtovane gradnje novih judovskih naselbin v vzhodnem Jeruzalemu in na Zahodnem bregu.

Izrael je namreč v petek napovedal gradnjo 3000 stanovanj, uradni vir pa je potrdil, da gre za povračilen ukrep, ker so Palestinci dobili status države nečlanice v ZN. Britansko zunanje ministrstvo je tako danes zaradi načrtov judovske države na pogovor poklicalo izraelskega veleposlanika Daniela Tauba, v Parizu pa so na sedež francoske diplomacije poklicali izraelskega veleposlanika Josija Gala.

"Sprejeti bodo resnični ukrepi proti Izraelu" Izraelski časnik Haaretz je pred tem poročal, da v Londonu in Parizu razmišljajo, da bi na posvetovanja poklicali svoja veleposlanika v Izraelu. "Tokrat ne bo ostalo samo pri obsodbi, sprejeti bodo resnični ukrepi proti Izraelu," je za časopis povedal visok evropski diplomat.

Velika Britanija in Francija po pisanju Haaretza, ki se sklicuje na diplomatske vire, usklajujeta svoje ukrepe in razmišljata tudi o odpoklicu svojih veleposlanikov iz Tel Aviva. Odločitev naj bi bila znana še danes.

Gradili bodo tudi na spornem koridorju Izrael bo gradil tudi na spornem koridorju E1, ki se nahaja med judovsko naselbino Male Adumim in Jeruzalemom. Napoved so obsodili tako v ZDA kot v Evropi, generalni sekretar ZN Ban Ki Moon pa je v nedeljo opozoril, da je to "skoraj usoden udarec" za mirovni proces.

Strokovnjaki opozarjajo, da bi gradbeni posegi v koridorju E1 povsem blokirali ozek pas zemlje, ki se nahaja vzhodno od Jeruzalema, severni del Zahodnega brega pa bi odrezali od južnega.

Palestinci ostro nasprotujejo gradnji v koridorju E1, saj bi zasedeni Zahodni breg razdelil na dva dela, severni in južni, ter ga odrezal od Jeruzalema, kar bi dejansko onemogočilo ustanovitev palestinske države.

Ne spreglejte