Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 8. 2008,
19.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 8. 2008, 19.57

8 let

Italija: Z evtanazijo pacientke bodo morali počakati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Usoda Italijanke, ki je več kot 16 let v komi, je negotova. Milansko prizivno sodišče je julija dovolilo, da jo odklopijo od naprav, a parlament je odločil, da mora odločitev sprejeti ustavno sodišče.

Odločitev za preučitev vprašanja na ustavnem sodišču sta s pomočjo konservativne večine in prokatoliških sredinskih poslancev opozicije potrdila tako poslanska zbornica kot senat. Prva je to storila v četrtek, drugi pa dan zatem. Ustavni sodniki bodo morali ugotoviti, ali je milansko prizivno sodišče prekoračilo svoje pristojnosti, ko je julija ugodilo prošnji pacientkinega očeta, da lahko 35-letno Eluano Englaro, ki je pred 16 leti doživela prometno nesrečo in so jo od tedaj le s pomočjo medicinskih aparatov ohranjali pri življenju, odklopijo od naprav. "Gre za poskus cenzure sodne odločitve" Odvetnik bolničine družine Vittorio Angiolini se z odločitvijo parlamenta ne strinja. "To je nedopustna zahteva, saj gre za poskus cenzure sodne odločitve," je dejal. Na razsodbo milanskega sodišča se je pritožil tudi milanski generalni tožilec Gianfranco Montera, in sicer je vložil pritožbo na kasacijsko sodišče. Vendar pa je italijanski parlament odločil, da kasacijsko sodišče ni pristojno za takšne zadeve.

Evtanazija ni dovoljena, bolnik lahko zavrne zdravljenje V Italiji je evtanazija nedovoljena, imajo pa bolniki pravico zavrniti zdravljenje. Razprava o tem občutljivem vprašanju je v Italiji še posebej zapletena, predvsem zaradi vpliva Cerkve. Ta je med drugim leta 2006 zavrnila cerkveni pogreb pesnika in pisatelja Piergiorgia Welbyja. Slednji je trpel za mišično distrofijo, umrl pa je decembra 2006, ko so ga odklopili od respiratorja, ki ga je ohranjal pri življenju.

Podobna situacija je nedavno razklala ZDA Primer Eluane Englaro je podoben primeru Američanke Terri Schiavo, ki je bila v komi 15 let. Njen mož je zahteval, da jo odklopijo z naprav, ki so jo vzdrževale pri življenju, medtem ko so njeni starši vztrajali pri nasprotnem. Sodni spor se je vlekel sedem let, na koncu pa je zmagal mož.

Ne spreglejte