Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
31. 1. 2009,
7.47

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 31. 1. 2009, 7.47

8 let, 5 mesecev

Iraški premier pozdravlja visoko volilno udeležbo na volitvah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Iraku so se davi začele volitve v pokrajinske svete. Te veljajo za preizkusni kamen stabilnosti države pred predvidenim delnim umikom ameriške vojske, ki ga načrtuje ameriški predsednik Barack Obama.

Iraški premier Nuri al Maliki, ki na volitvah ne kandidira, je svoj glas že oddal in ob tem pozdravil visoko volilno udeležbo.

"Pozivam svoje iraške brate in sestre naj volijo" "Zelo sem srečen danes, ker vse naše informacije kažejo, da bomo videli visoko (volilno) udeležbo Iračanov," je po oddaji glasu v močno zaščiteni zeleni coni v iraški prestolnici Bagdad dejal al Maliki. "Vse svoje iraške brate in sestre pozivam, naj volijo," je še dodal iraški premier.

Volilna udeležba bo pokazatelj "zaupanja Iračanov v njihovo vlado in volitve", je še pojasnil al Maliki in dodal, da so slednje "dokaz, da iraško ljudstvo sedaj živi v resnični varnosti". Posebni odposlanec Združenih narodov v Iraku Staffan de Mistura pa je danes obiskal nekdanjo utrdbo sunitskih upornikov Anbar, da bi si ogledal potek prvih volitev v državi po letu 2005.

O žrtvah zaenkrat še ne poročajo Iraške oblasti so zaradi nasilja v zadnjih dneh močno poostrile varnostne ukrepe v državi, v bližini večih volišč v mestu Tikrit v osrednjem delu države pa so kljub poostrenim varnostnim ukrepom danes že eksplodirale štiri bombe. O žrtvah zaenkrat ne poročajo.

Kampanja pred prvimi volitvami v državi po letu 2005 je potekala razmeroma mirno vse do četrtka, ko je bilo v Bagdadu, Bakubi in Mosulu ubitih več kandidatov. Iraške oblasti in ameriški poveljniki so pred dnevi opozorili, da glavno grožnjo volitvam predstavlja teroristična mreža Al Kaida.

Visoka udeležba sunitov Volitve potekajo v 14 od 18 iraških provinc, pričakovati pa je visoko udeležbo sunitov, ki so bojkotirali parlamentarne volitve januarja 2005. Današnje volitve veljajo tudi za referendum o vladi iraškega premiera Nurija al Malikija.

Volitve ne bodo potekale v treh avtonomnih kurdskih provincah na severu države - Arbil, Dohuk in Sulajmanija - ter v Kirkuku, ki si ga Kurdi kljub nasprotovanju centralne vlade prizadevajo vključiti v svoje ozemlje. Volišča naj bi se zaprla ob 15. uri po srednjeevropskem času.

Ne spreglejte