SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Iraške sile prevzele varnostni nadzor Basre

1

termometer

Britanska vojska je danes iraškim silam prepustila varnostni nadzor Basre, province na jugu Iraka.

Britanci upajo, da bo ta korak zagotovil mir in varnost, okrevanje iraškega gospodarstva in prispeval k ustanovitvi več delovnih mest v tej z nafto bogati provinci. Iraške vojaške sile so po navedbah tamkajšnjih oblasti zadostno pripravljene na prevzem nadzora in lahko zagotovijo varnost v pokrajini. "Zdaj Basro tudi uradno prepuščam prijateljem" Slovesnost ob predaji nadzora je potekala ob strogih varnostnih ukrepih. Dokument o predaji nadzora sta podpisala poveljnik britanskih enot Graham Binns in guverner Basre Mohamed al Vaili. "Zdaj Basro tudi uradno prepuščam prijateljem," je na slovesnosti zatrdil Binns.

Miliband: Velik korak naprej

Britanski zunanji minister David Miliband je prenos varnostnega nadzora Basre na iraške sile označil kot "velik korak naprej". Kot je zatrdil, bo Velika Britanija tudi v prihodnje "vdana prijateljica" Iraku in ga bo podpirala.

"Današnji prenos varnostnega nadzora Basre Iraku je pomemben korak naprej. Je dokaz vse bolj usposobljenih iraških vojaških enot in kaže na pripravljenost Iraka, da prevzame odgovornost," je Miliband dejal danes v Londonu in dodal: "Naš namen je videti Irak, ki ga Iračani vodijo za vse Iračane."

Browne: Dokaz sposobnosti Britanski minister za obrambno Des Browne pa je prenos varnostnega nadzora po navedbah AFP označil kot pomemben dan. "S pomočjo britanskih enot so vojaške sile naredile veliko. Vodenje nadzora v Basri zaslužijo v dokaz svoje sposobnosti," je poudaril Browne. Zahvalil se je vojaškim enotam in opozoril: "To je bil velik izziv, a nismo še na koncu poti."

Zadnja iraška provinca pod britanskim nadzorom Basra je bila zadnja iraška provinca pod britanskim vojaškim nadzorom, pod Britanci pa je bila štiri leta in pol, kolikor je minilo od začetka ameriške invazije na Irak. Umik britanskega varnostnega nadzora iz Basre je prvi korak umika britanskih vojakov. Do konca meseca naj bi se iz Iraka umaknilo 4500 vojakov, prihodnje leto pa še 2500.

Če bo potrebno, bodo pomagali Britanske sile bodo sicer iz zadnjega oporišča v državi, letališča v Basri, še naprej izvajale določen nadzor in, če bo potrebno, pomagale Iračanom. Britanske vojaške oblasti predajo nadzora ocenjujejo kot pozitiven premik, kritiki pa ocenjujejo, da bo Basra zdaj prepuščena nemilosti skrajnežev. Kot pravijo nekateri, so se Britanci iz Basre umaknili skladno z dogovorom z vojsko Moktade al Sadra, ki jim je obljubila, da jih v času njihovega umika ne bo napadala.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin