Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 10. 2018,
8.09

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Indonezija potres Papua Nova Gvineja

Četrtek, 11. 10. 2018, 8.09

5 let, 6 mesecev

Indonezijo in Papuo Novo Gvinejo stresla močna potresa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
potres, Indonezija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Indonezijo in Papuo Novo Gvinejo sta stresla močna potresa. Indonezijska otoka Java in Bali je stresel potres z magnitudo 6,4, ki je zahteval najmanj tri življenja, Papuo Novo Gvinejo pa potres z magnitudo 7. Od tam za zdaj ne poročajo o žrtvah ali škodi, a opozarjajo, da običajno potrebujejo več ur za ugotovitev vseh razsežnosti.

V potresu v Indoneziji je bilo po podatkih oblasti ranjenih okoli osem ljudi, poškodovanih pa več deset hiš v provinci Vzhodna Java.

Območje je streslo v zgodnjih jutranjih urah, tako da je potres zbudil številne ljudi, mnogi so zbežali na ulice. Med njimi so bili tudi udeleženci zasedanja Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke na Baliju.

Žarišče potresa je bilo v Balijskem morju kakšnih 40 kilometrov zahodno od Jave, je sporočil ameriški geološki inštitut.

Potres na Sulaveziju zahteval več kot dva tisoč življenj

Potres se je zgodil, medtem ko država še vedno okreva po katastrofalnem potresu z magnitudo 7,4 in cunamiju na otoku Sulavezi, ki sta otok prizadela konec septembra. Potres je zahteval več kot dva tisoč življenj, več tisoč ljudi še vedno pogrešajo, medtem ko naj bi reševalci prav danes končali iskanje morebitnih preživelih. Prizadeto območje naj bi te dni obiskal generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres, ki je v Indonezijo prispel v sredo.

Novice Po potresu in cunamiju na Sulaveziju izbruhnil še vulkan #video

Na Papui Novi Gviniji opozorilo pred cunamijem

Močan potres z magnitudo 7 je danes stresel Papuo Novo Gvinejo, ki leži v Tihem oceanu severno od Avstralije. Oblasti so sprva sprožile opozorilo zaradi nevarnostmi cunamija, a so ga kmalu preklicale. Žarišče potresa je bilo 125 kilometrov vzhodno od mesta Kimbe v globini 40 kilometrov. Sledila je vrsta šibkejših potresov z magnitudo do 6,2.

Oblasti za zdaj ne poročajo o žrtvah ali gmotni škodi, a opozarjajo, da po močnejših potresih običajno potrebujejo več ur, da ugotovijo vse razsežnosti potresa.

O močnem potresu z magnitudo 6,8 so danes z območja Tihega oceana poročali tudi s Kurilskih otokov. O škodi ali žrtvah ne poročajo. Otoke je zatreslo tudi več popotresnih sunkov z magnitudo do 5,5.

Sulavezi, cunami, potres
Novice V Indoneziji po potresu in cunamiju vse več žrtev in pogrešanih
Ne spreglejte