Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 12. 2008,
12.47

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 17. 12. 2008, 12.47

8 let, 5 mesecev

Indija ustavila pogovore s Pakistanom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Mirovni pogovori med Indijo in Pakistanom, ki so se začeli leta 2004, so zaradi terorističnih napadov v Mumbaju ustavljeni, je izjavil indijski zunanji minister Pranab Mukherjee.

V Islamabadu so to že obžalovali, a hkrati izrazili upanje, da se bodo pogovori obnovili. "Zdaj čakamo, ali bodo zagotovila, ki so nam jih dali, pripeljala do logičnih zaključkov," je dejal indijski zunanji minister. Indija namreč vztraja, da Pakistan ostreje ukrepa proti skrajnim skupinam, ki delujejo na njegovem ozemlju, še posebej proti skupini Laškar-e-Tajba, ki naj bi bila odgovorna za teroristične napade v Mumbaju, v katerih je bilo ubitih več kot 170 ljudi.

Islamabad prepričan, da gre za začasno zaustavitev

Pakistanski zunanji minister Šah Mehmud Kureši je medtem v Islamabadu obžaloval, da so bili pogovori z Indijo ustavljeni, vendar je izrazil prepričanje, da gre zgolj za začasno zaustavitev in da se bodo odnosi med državama popravili.

Državi sta se po letu 1947 že trikrat zapletli v vojno Mirovni pogovori med Indijo in Pakistanom, znani tudi kot "celovit dialog", so se začeli leta 2004 in so pomembno izboljšali odnose med državama na povsem praktični ravni. Tako sta državi, ki sta se doslej po neodvisnosti leta 1947 že trikrat zapletli v vojno, vzpostavili prve cestne in železniške povezave, ki so pomembno vplivale na življenja njunih državljanov. Po drugi strani pa je bilo zgolj malo napredka pri reševanju vprašanja mejne regije Kašmir.

Ne spreglejte