Petek,
6. 9. 2024,
6.29

Osveženo pred

16 ur, 37 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,34

Natisni članek

Natisni članek

droge utaja davkov sojenje ZDA Joe Biden Hunter Biden

Petek, 6. 9. 2024, 6.29

16 ur, 37 minut

Hunter Biden v Kaliforniji priznal krivdo za utajo davkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,34
Joe Biden in Hunter Biden | Priznanje se je zgodilo tik pred začetkom izbire porote na zveznem sodišču v Los Angelesu za letos že drugi sodni proces proti predsednikovemu sinu. | Foto Reuters

Priznanje se je zgodilo tik pred začetkom izbire porote na zveznem sodišču v Los Angelesu za letos že drugi sodni proces proti predsednikovemu sinu.

Foto: Reuters

Sin predsednika ZDA Hunter Biden je v četrtek na zveznem sodišču v Kaliforniji priznal krivdo za utajo davkov, s čimer je presenetil tako sodnika kot tudi zvezne tožilce, poročajo ameriški mediji. Sprva je skušal priznati krivdo za dejanja le v devetih točkah obtožnice, hkrati pa je vztrajal pri svoji nedolžnosti, a so tožilci to možnost zavrnili.

Sodnik mu bo kazen izrekel 16. decembra, grozi pa mu do 17 let zaporne kazni, čeprav je davke, ki jih je sprva utajil, že plačal za nazaj z obrestmi.

Hunter Biden je sprva skušal priznati krivdo za dejanja, ki mu jih očita obtožnica v devetih točkah, hkrati pa javno vztrajati pri svoji nedolžnosti. Tožilci so to možnost zavrnili in Biden je na koncu enostavno priznal krivdo za vse.

Predsednik Joe Biden je že prej povedal, da sina ne bo pomilostil, če bo obsojen za kazniva dejanja. Analitiki sicer ugibajo, da mu večina Američanov ne bo zamerila, če bo prelomil obljubo. Med drugim zato, ker se podobni primeri utaje davkov končajo brez zaporne kazni in sodnega procesa, če obtoženec poplača ves dolg za nazaj, kar je Hunter Biden storil.

54-letnega Hunterja Bidna so v Los Angelesu obtožili, da je od leta 2016 do leta 2020 utajil 1,4 milijona dolarjev (1,2 milijona evrov) davkov. 

Denar naj bi med drugim porabil za droge, po rehabilitaciji zaradi odvisnosti pa je davkariji plačal dva milijona dolarjev (1,8 milijona evrov). | Foto: Reuters Denar naj bi med drugim porabil za droge, po rehabilitaciji zaradi odvisnosti pa je davkariji plačal dva milijona dolarjev (1,8 milijona evrov). Foto: Reuters

Hunter Biden
Novice Na sojenju Hunterju Bidnu zaradi strelnega orožja zaslišali agentko FBI
Hunter Biden
Novice Začenja se sojenje proti Hunterju Bidnu. Joe Biden: Rad te imam.
Joe Hunter Biden
Novice Predsednikovemu sinu grozi 17 let zapora, znan je datum sojenja