Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sobota,
31. 8. 2013,
19.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

zdravstvo Slovenija

Sobota, 31. 8. 2013, 19.46

8 let

Hrvaško in avstrijsko zdravstvo pred slovenskim

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Leta 2000 je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) izdala svojo prvo in do zdaj edino lestvico svetovnih zdravstvenih sistemov od najboljšega do najslabšega. Slovenija se je uvrstila na 38. mesto.

WHO si je zadala ambiciozno nalogo – razvrstiti svetovne zdravstvene sisteme od najboljšega do najslabšega. Na podlagi petih indikatorjev – zdravje, enaka dostopnost do zdravstvenih storitev, odzivnost, enakost pri odzivnosti ter pravična finančna razdelitev – je ocenila zdravstvene sisteme 190 članic. Lestvico in analizo je objavila v poročilu za leto 2000.

Francija je zasedala prvo mesto na svetu, na zadnjem je bil Mjanmar. Med evropskimi državami je bila najnižje uvrščena Rusija na 130. mestu, najnižje uvrščena članica Evropske unije pa je bila Latvija na 105. mestu. Relativno visoko mesto med ZDA (37.) in Kubo (39.) je slovenski zdravstveni sistem med evropskimi uvrščalo na 24. mesto.

Slovenija na 19. mestu Kritiki so oporekali, da so podatki zastareli (nekateri so bili iz leta 1997), nepopolni ter da so dali faktorjem, kot sta pismenost in pričakovana življenjska doba, prevelik pomen. Od objave lestvice je minilo dobro desetletje. Danes je slovensko zdravstvo pred zlomom, bolnišnice so v rdečih številkah, nekatere naj bi bile pred bankrotom. Kam bi se torej danes uvrstil slovenski zdravstveni sistem?

WHO lestvice zdravstvenih sistemov zaradi kompleksnosti ne dela več. Podobne naloge se je lotilo švedsko podjetje Health Consumer Powerhouse (HCP), ki primerja švedsko zdravstvo z drugimi evropskimi. Lani je podjetje na lestvici evropskih zdravstvenih sistemov, na kateri je bilo 34 držav, Slovenijo uvrstilo na 19. mesto.

Italija in Madžarska za Slovenijo Države so razvrstili glede na 42 indikatorjev, razvrščenih v pet večjih skupin: pacientove pravice in informacije, dostopnost (čakalne dobe), izidi zdravljenja (smrtnost), preventiva oziroma obseg in dostopnost nudenih storitev, farmacevtski izdelki.

Francija je na lestvici HCP lani zasedla 8. mesto, na prvem pa je bila Nizozemska pred Dansko in Islandijo. Od naših sosed so bile pred Slovenijo Avstrija na 11. in Hrvaška na 17. mestu, za nami pa Italija na 21. mestu (WHO je leta 2000 italijanski zdravstveni sistem uvrstila na visoko drugo mesto) in Madžarska na 27. mestu.

Ne spreglejte