Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 1. 2014,
18.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Francois Hollande

Torek, 14. 1. 2014, 18.15

8 let

Hollande napovedal znižanje davka na plače

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Francoski predsednik je težko pričakovano novoletno novinarsko konferenco začel z napovedjo znižanja davkov na izplačane plače v vrednosti 30 milijard evrov, s čimer želi spodbuditi gospodarsko rast.

Na vprašanja glede afere z igralko Julie Gayet pa predsednik ni želel odgovarjati. Francoski predsednik Francois Hollande je dejal, da bo ukrep, s katerim bodo ukinili t. i. družinske prispevke, ki jih zdaj plačujejo podjetja in samostojni podjetniki, pomagal spodbuditi rast precej opešanega francoskega gospodarstva.

Oživljanje gospodarstva naj bi sicer dosegla mešanica zmanjšanja davkov za podjetja ter varčevanja in strukturnih reform, a ključno vlogo naj bi odigral t.i. pakt odgovornosti z omenjenimi 30 milijard evrov vrednimi rezi v prispevke delodajalcev do leta 2017 v zameno za njihovo zavezanost k odpiranju novih delovnih mest.

"Francija si mora povrniti nekdanjo moč" Hollande je priznal, da je gospodarska kriza dolgotrajna in globoka, da pa si mora Francija povrniti nekdanjo moč. Rahli rezultati okrevanja so po njegovih besedah že vidni, na primer pri zmanjšanju brezposelnosti med mladimi in "stabilizaciji" števila brezposelnih na splošno. "Če želi Francija ohraniti svojo veljavo v svetu, vplivati na prihodnost Evrope in ostati gospodar svoje usode, si mora povrniti gospodarsko moč," je poudaril.

Socialistični voditelj, ki je nekoč celo dejal, da ne mara bogatih, je sicer zatrdil, da njegov cilj ni ugoditi "šefom", temveč ustvariti delovna mesta. Obljubil je, da zmanjšanje davkov za delodajalce ne pomeni bodočega zviševanja davkov za gospodinjstva.

Vlada načrtuje, da bo letos privarčevala 15 milijard evrov Glede napovedanega zmanjšanja javnih izdatkov je izpostavil, da to ne bo ogrozilo francoskega sistema socialne varnosti, ampak bo šlo na račun odpravljanja nepotrebnih stroškov in reorganizacije večplastne lokalne samouprave. Vlada načrtuje, da bo letos privarčevala 15 milijard evrov, med letoma 2015 in 2017 pa še 50 milijard evrov.

Sicer pa so bile vse oči v Hollanda uprte v pričakovanju, da bo spregovoril o aferi z igralko Julie Gayet, ki so jo minuli teden razkrili mediji. A v uvodnem nagovoru predsednik afere ni omenil, prav tako je zavrnil vprašanja na to temo. Odgovoriti ni želel niti na vprašanje, ali novinarka Valerie Trierweiler ostaja prva dama Francije.

Je pa priznal, da s Trierweilerjevo preživljata "boleče" trenutke. Kot je dejal, zdaj "ni pravi čas niti kraj" za razpravo o tem, je pa napovedal, da bo odnos s Trierweilerjevo pojasnil še pred obiskom v ZDA v februarju. Glede zdravstvenega stanja Trierweilerjeve, ki so jo v petek odpeljali v bolnišnico, v kateri je še vedno, je dejal le, da njegova partnerka počiva.

Ne spreglejte