Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 8. 2010,
12.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 1. 8. 2010, 12.55

8 let

Haider na računih v Liechtensteinu skrival pet milijonov evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pokojni deželni glavar avstrijske Koroške Jörg Haider je imel na bančnih računih v davčni oazi Liechtenstein skritih pet milijonov evrov, je v soboto poročal časnik Profil.

V nekem trenutku je stanje na računih znašalo 45 milijonov evrov, a je Haider preostanek pred leti zapravil v tveganih finančnih poslih, piše časnik.

Skriti računi v Liechtensteinu Preiskovalci so skrite Haiderjeve račune našli v okviru preiskave prevzema avstrijske banke Hypo Group Alpe Adria s strani nemške Bayern LB v letu 2007 ter privatizacije avstrijske družbe Buwog v letu 2004. Pri odpiranju bančnih računov so ugotovili, da je bil Haider povezan z 12 v Liechtensteinu registriranimi podjetji, na računih katerih je bilo parkiranih pet milijonov evrov.

Izvor denarja neznan Od kod je izviral denar in v kakšnih poslih naj bi ga večina izginila, še ni znano. Preiskava še poteka, trenutno pa policija išče tudi morebitne upravičence, ki bi še vedno lahko dostopali do teh računov. Profil v aktualni izdaji piše o treh poimensko znanih Haiderjevih bližnjih, ki naj bi imeli še vedno dostop do denarja. Med njimi naj bi bil tudi nekdanji Haiderjev tajnik Gerald Mikscha.

Burni odzivi političnih strank Na pisanje medijev so se že burno odzvale avstrijske stranke. Predsednik socialdemokratov (SPÖ) na avstrijskem Koroškem Peter Kaiser je zahteval "popolno jasnost in popolno razjasnitev dejstev" kot prioriteto v tem trenutku. Vodja poslanske skupine ljudske stranke (ÖVP) Stephan Tauschitz je podobno poudaril, da okoli Haiderja ostaja še veliko nejasnosti, ki zahtevajo pojasnilo.

"Vesel sem, da se končno uresničuje pravica" Predstavnik zelenih na Koroškem Rolf Holub pa je poudaril, da so sumi vedno obstajali. "Vesel sem, da se končno uresničuje pravica," je dejal in dodal, da gre po njegovem mnenju v tem odkritju le za začetek. "Zagotavljam, da ta denar ni v nikakršni povezavi z mojo stranko," pa je zatrdil voditelj svobodnjakov na Koroškem (FPK) Uwe Scheuch. Zatrdil je tudi, da sam ni vedel za Haiderjeve račune v Liechtensteinu, je pa menil, da gre za zasebno premoženje nekdanjega deželnega glavarja.

Haider je umrl v prometni nesreči 11. oktobra 2008. Preiskava je pokazala, da je bila nesreča izključno posledica Haiderjeve napake pri vožnji; politik je bil namreč v času nesreče močno alkoholiziran in je vozil s preveliko hitrostjo. Državno tožilstvo v Münchnu je sicer aprila letos navedlo, da je banka Bayern LB leta 2007 ob nakupu večinskega deleža banke Hypo podkupila Haiderja.

Ne spreglejte