Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Nedelja,
26. 11. 2017,
16.48

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,10

Natisni članek

bolezen otroci

Nedelja, 26. 11. 2017, 16.48

6 let, 5 mesecev

Grozljiva bolezen, ki smo jo v Sloveniji zadnjič videli leta 1978 #video

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,10

Američan Paul Alexander je v otroštvu zbolel za otroško paralizo, ki mu je ohromila telo, zato diha s pomočjo komore, imenovane železna pljuča. V njej preživlja praktično vse svoje dneve in noči.

Video: YouTube

Za otroško paralizo je zbolel leta 1952, ko je bil star šest let.  "Začel sem se počutiti nekoliko bolnega. Ko je mati videl moj obraz, je takoj vedela. V naslednjih petih dneh sem izgubil vse. Nisem se mogel premikati, moje mišice so bile uničene. Tako sem do konca življenja pristal v železnih pljučih," pripoveduje.

Paul je eden zadnjih preživelih, ki jih je bolezen tako močno prizadela. Kljub invalidnosti pa živi polno življenje, saj je doštudiral pravo, opravil pravosodni izpit in odprl svojo odvetniško pisarno. "Imam na tisoče strank. Večina je presenečena, ko me v pisarni vidi v železnih pljučih, a potem reče, da moram biti res pravi odvetnik, če zmorem vse to," pojasnjuje.

Kaj je otroška paraliza?

Otroška paraliza je nalezljiva virusna bolezen, ki prizadene živčni sistem in povzroča ohromitve. Povzročajo jo trije tipi poliovirusov, je zapisano na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Poliovirusi se nahajajo v iztrebkih okuženih ljudi. Okužba se prenaša fekalno-oralno prek umazanih rok. Virus vstopi v telo skozi usta in se razmnožuje v žrelu in prebavilih. Nato vstopi v krvni obtok in lahko prodre v nekatere živčne celice, ki jih poškoduje ali uniči. Za otroško paralizo so dovzetni vsi, ki bolezni niso preboleli ali niso bili zaščiteni s cepljenjem. 

Več kot 90 odstotkov okužb s poliovirusom poteka brez simptomov. Ti otroci razvijejo odpornost proti otroški paralizi in so dosmrtno zaščiteni proti tej bolezni. Če se bolezen razvije, se v začetnem obdobju kaže kot gripi podobno stanje s povišano telesno temperaturo, glavobolom, bolečim žrelom, bolečinami v trebuhu in mehkim blatom.

Specifičnega zdravljenja za otroško paralizo ni. Najučinkovitejši način preprečevanja bolezni je vzdrževanje visokega deleža cepljenih v skupnosti. | Foto: Bor Slana Specifičnega zdravljenja za otroško paralizo ni. Najučinkovitejši način preprečevanja bolezni je vzdrževanje visokega deleža cepljenih v skupnosti. Foto: Bor Slana

Lahko se konča s smrtjo

Paralitična otroška paraliza se začne z blagimi simptomi in povišano temperaturo. Tem znakom v prvem tednu bolezni sledijo hude bolečine v mišicah in ohromelost (paraliza) okončin, ki je lahko eno- ali obojestranska.

Ohromijo lahko tudi dihalne mišice, posledično je potrebno umetno predihavanje bolnika. Če ob ohromelosti dihalnih mišic ne moremo zagotoviti umetnega predihavanja, se bolezen lahko konča s smrtjo. Z nezadostno fizioterapijo lahko ohromelost okončin ostane.

Specifičnega zdravljenja za otroško paralizo ni, najučinkovitejši način preprečevanja bolezni je vzdrževanje visokega deleža cepljenih v skupnosti. Cepljenje proti otroški paralizi je v Sloveniji vključeno v obvezni program cepljenja.

Na inštitutu za javno zdravje zaskrbljeni

Na NIJZ so zaskrbljeni zaradi stalnega padanja precepljenosti s cepivom proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, hemofilusom influence tipa b in otroški paralizi. Letos je bilo cepljenih 94 odstotkov otrok v prvem letu starosti, še lani je bila precepljenost pri 95 odstotkih.

Na NIJZ podatke o pojavljanju otroške paralize na ozemlju Slovenije zbirajo od leta 1946. Od tega leta pa do približno leta 1961 se je ta bolezen pojavljala na nekaj let v izbruhih, vsako leto so zabeležili od osem do 251 primerov letno. Poročali so tudi o smrtnih primerih. Leta 1957 se je v Sloveniji začelo cepljenje proti otroški paralizi, posledično je postopoma začelo upadati število primerov.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so zaskrbljeni zaradi stalnega padanja precepljenosti s cepivom proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, hemofilusom influence tipa b in otroški paralizi. | Foto: Thinkstock Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so zaskrbljeni zaradi stalnega padanja precepljenosti s cepivom proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, hemofilusom influence tipa b in otroški paralizi. Foto: Thinkstock

V Evropi leta 2002 razglasili izkoreninjenje otroške paralize

Zadnjih devet primerov otroške paralize v Sloveniji je bilo zabeleženih leta 1978. Šlo je za otroke iz Ljubljane, Škofje Loke, Kranja, Ptuja in Novega mesta. Vsi so zboleli za paralitično obliko bolezni, sedem jih je imelo trajne lažje in tudi težje ohromitve. Oseb, ki so prebolele otroško paralizo, v Sloveniji ne beležijo. Glede na to, da število primerov ni bilo tako majhno, v Sloveniji še živijo osebe, ki so prebolele otroško paralizo, pravijo na NIJZ.

O zadnjih treh primerih otroške paralize v Evropi so poročali leta 2001 iz Bolgarije. V Evropi so izkoreninjenje otroške paralize razglasili leta 2002.

Italija je poleti sprejela zakon o obveznem cepljenju otrok. V Italiji bo tako obvezno cepljenje proti desetim boleznim, med katerimi je tudi otroška paraliza. 

Starši necepljenih otrok teh ne bodo mogli vpisati v vrtec. Če otroci ne bodo cepljeni do vstopa v osnovno šolo, pa bodo morali starši plačati denarno kazen.

STA

Ne spreglejte