Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 7. 2015,
11.45

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 7. 2015, 11.45

7 let, 12 mesecev

Grke v Atenah zaposluje nedeljski referendum, otočane turizem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Evropski mediji so te dni polni Grčije in drame okoli njenega bankrota. Kako v teh dneh živijo Grki, ki jih kriza najbolj zadeva, smo se pogovarjali z domačinko iz Aten in Slovenko z Lefkasa.

"Položaj je precej dramatičen, ljudje se sicer skušajo bodriti s humorjem, a je vmes precej grenkobe," o utripu z atenskih ulic pripoveduje domačinka Stavroula Kefala.

Če bo šlo tako naprej, bodo podjetja lahko čez teden dni zapirala vrata Državi zaradi prenehanja odplačevanja posojila Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF) zmanjkuje denarja, banke do ponedeljka ostajajo zaprte, dvig gotovine na bankomatih je za domačine omejen na 60 evrov dnevno, zato gotovine zmanjkuje tudi prebivalcem.

Mnogi so si, kot nam je povedala Kefala, nekaj denarja dvignili na zalogo že predčasno, saj so za omejevanje denarja izvedeli že pred nekaj tedni. "Za zdaj tako z denarnim tokom še ni velikih težav, se pa položaj iz dneva v dan slabša. Dodatni zapleti se pojavljajo za upokojence, pred bančnimi avtomati pa se vijejo dolge vrste."

V najtežjem položaju so podjetja – nihče ničesar ne kupuje, nihče ne plačuje, še slabše je za tiste, ki imajo tuje dobavitelje in jim ne morejo plačati, razlaga Kefala. "Če bo ta položaj trajal več kot en teden, je skoraj gotovo, da bo vse nehalo delovati in večina podjetij se bo zaprla, kar bo povzročilo še večjo brezposelnost.

Glavna tema pogovorov je referendum Britanski časopis Financial Times je pred dobro uro sporočil, da so pridobili pismo, v katerem grški premier Aleksis Cipras v zameno za 29 milijard evrov posojila pristaja na pogoje, ki so jih njegovi državi postavili posojilodajalci. Uradno še vedno velja, da bo v nedeljo v Grčiji referendum. Če bo pri referendumu ostalo, se bodo imeli Grki priložnost izrekati, ali so "za podpis za sprejetje pogojev evropskih posojilodajalcev ali proti". Če se odločijo za, ostanejo v evroobmočju, sicer bodo zapustili območje skupne valute in ponovno uveljavili drahmo.

In kako bodo glasovali? Načeloma je prebivalstvo razdeljeno – za bodo glasovali tisti, ki vidijo prihajajoče težave in ki skušajo v svojem vsakdanjiku in poslu iskati rešitve, medtem ko drugi samo čakajo nedeljo, da bodo lahko s svojim "ne" dali jasno sporočilo Evropski uniji in svetovnim trgom, pojasnjuje Kefala.

Proti bodo glasovali tisti, ki so v zadnjih petih letih zelo trpeli in tako ne morejo več živeti ter nimajo česa izgubiti. Mnogi so izgubili službe, drugim so se znižale plače, davki so višji.

Za bodo glasovali tisti, ki so v zadnjih letih trpeli, a čutijo, da bo položaj še slabši, če zapustijo evroobmočje.

Sicer se mnogi Grki po pripovedovanju Stavroule Kefale pritožujejo, da glede referenduma in njegovih posledic ni bilo dovolj pojasnil. "Nekateri napovedujejo 60-odstotno podporo, a počakajmo do nedelje, ta bo odločilna, razen če ne bodo prej dosegli dogovora."

Z otoka: So težave, a ni tako grozno, kot poročajo mediji Precej manj panike in zaskrbljenosti je kot običajno na grških otokih, kjer jih v poletnih mesecih polno zaposluje turistična sezona. O razmerah na Lefkasu, ki ga od celinske Grčije loči le most, od Aten pa je oddaljen dobrih 350 kilometrov, smo se pogovarjali s Slovenko Melanijo Kogoj, ki tam živi že štiri leta.

V Sloveniji je zadnje dni precej govora o Grčiji. Se ta grška kriza občuti tudi na Lefkasu? Zadnje dni se sicer to opazi, ni pa tako velike panike, kot jo je na primer zaznati v Atenah in Solunu. Vemo, da bodo banke ves teden zaprte, predvčerajšnjim je bilo tudi nekaj težav z gorivom, a so jih odpravili, ni pa tako grozno, kot poročajo mediji.

Ljudje so se res precej panično lotevali dvigovanja denarja. Najprej je bilo rečeno, da bo na dan mogoče dvigniti le po 60 evrov, a se je izkazalo, da je mogoče dvigniti tudi precej več.

Mediji poročajo tudi o tem, da so na nekaterih grških otokih že spustili cene, da bi vsaj s tem privabili turiste. Tudi na Lefkasu? Ne, tukaj cene ostajajo nespremenjene, nobene panike ni čutiti. Mislim, da so imeli mediji kar precej prstov pri ustvarjanju panike. Za zdaj je vse normalno, morda pa bo že čez dva tedna drugače. Kdo ve.

Za primerjavo, koliko je treba na Lefkasu odšteti za kavo z mlekom, ki v Ljubljani stane okrog evra in pol? Odvisno, okrog dveh evrov do dveh evrov in pol.

Torej več kot pri nas. Da, življenje na Lefkasu je v vseh pogledih dražje kot v Sloveniji.

Takole na daleč in na podlagi fotografij, ki nam jih na ključno besedo Lefkas servira Google, se zdi življenje tam idealno. Pa vendar, kaj bi izpostavili kot slabo stran življenja v Grčiji? Brez dvoma to, da so stvari precej neurejene. S tem mislim na državno upravo – uradne ure so v uradih le do 13.30, popoldne seveda ne delajo –, zdravstvo in podobno. Se mi zdi, da so na ravni Slovenije pred več kot 20 leti. Verjetno je to stvar mentalitete. Vse je bolj kot ne brez nadzora.

Po drugi strani pa je ironija v tem, da je prav to čar Grčije. Da domačini razmišljajo v slogu "življenje je lepo" in "saj bo". Če ne danes, pa jutri.

No, zdaj pa se vidi, kje smo.

Pa pozitivno plat? To, da življenje na Lefkasu ni tako stresno, kot je v Sloveniji, kjer smo povsem prevzeli evropski način življenja. To pomeni, da ljudje vse dneve garajo, zelo malo ljudi pa si vzame čas za druženje. Tega pa je v Grčiji v izobilju.

Kako bi opisali Grke in njihovo mentaliteto? Grki so izredno ponosni ljudje. V njihovih očeh ni boljše države, kot je Grčija. Vse, kar je v Grčiji, je bolje kot drugje. Zelo težko jih spraviš iz njihove domovine. Glede tega so zelo zaprti in druge države jih v resnici niti ne zanimajo. Živijo tam, kjer so prepričani, da je zanje najbolje.

Negotovost glede prihodnosti zajeta v vzdušju grških ulic

Večji del Grkov je v najnovejši javnomnenjski anketi napovedal, da bodo v nedeljo na referendumu glasovali proti pogojem, ki jih v zameno za mednarodno finančno pomoč od Grčije zahtevajo mednarodni posojilodajalci. Proti bi bilo 46 odstotkov, za pa 37 odstotkov ljudi.

Rezultati med drugim odražajo strah in jezo Grkov zaradi zaprtja bank in omejitev dvigov na bankomatih.

Pred bančnimi poslovalnicami so se sicer danes oblikovale dolge vrste. Tisoč poslovalnic petih različnih bank je do petka lahko odprlo svoja vrata, da bi upokojenci, med katerimi številni nimajo bančnih kartic, lahko prišli do pokojnin.

Banke bodo v prihodnjih treh dneh odprte zgolj za upokojence brez kartic. Njihovi dvigi pa bodo omejeni na 120 evrov.

Sicer grške banke ostajajo zaprte, Grki pa lahko na bankomatih dvignejo največ 60 evrov dnevno.

Potem ko so se v ponedeljek na ulicah zbrali tisti, ki dogovoru z mednarodnimi upniki nasprotujejo, se je v torek v Atenah zbralo med 20 tisoč in 30 tisoč tistih, ki dogovor podpirajo. Zbrali so se na trgu Sintagma v Atenah in Ciprasa pozivali k odstopu.

Ne spreglejte