Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 2. 2014,
14.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Vladimir Putin Rusija olimpijske igre Soči

Ponedeljek, 17. 2. 2014, 14.13

8 let

"Grenak" olimpijski konec tedna za Vladimirja Putina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ruski predsednik Vladimir Putin je pretekli konec tedna znova obiskal Soči, po športni plati pa je ob tem doživel nekaj grenkobe ob porazu Zbornaje komande proti večnim tekmecem ZDA.

Putin si je v soboto tekmo proti ameriškim hokejistom ogledal v družbi afganistanskih veteranov, ki jih je na tekmo povabil ob 25-letnici odhoda sovjetske vojske iz Afganistana. Iz varnostnih razlogov Putin seveda ne napoveduje vnaprej, katera tekmovanja si bo ogledal v Sočiju. Še dan prej je ob obisku ameriške in kanadske hiše v Sočiju, kjer se je srečal z olimpijci in navijači obeh držav, govoril le o možnosti, da si ogleda hokejski derbi med Rusijo in ZDA, piše ruski dnevnik Izvestia.

S stisnjenimi zobmi sprejel poraz proti ZDA Po porazu Zbornaje proti ZDA, pa čeprav le po streljanju kazenskih strelov, Putin seveda ni mogel biti dobre volje, saj ruski hokejisti niso igrali prepričljivo. Kakorkoli naj bi šlo samo za šport, tekma proti reprezentanci svetovne politične in gospodarske velesile vzbuja različna čustva, zmaga ali poraz pa lahko vsaj za nekaj trenutkov vplivata na prestiž in samopodobo države. Sploh v tem obdobju, ko državi zaradi primera Snowden, Ukrajine in drugih vprašanj nista v najbolj idiličnih odnosih.

Putin je v pogovoru z ameriškimi olimpijci in njihovo delegacijo, ki se ji je ob tem še enkrat zahvalil za podporo pri izboru Sočija na zasedanju MOK v Gvatemali 2007, namenil nekaj komplimentov ameriških hokejski reprezentanci. Ob tem je dejal, da je v Rusiji veliko navijačev, ki poznajo in cenijo ameriške hokejiste, ki igrajo v ligi NHL.

Pohvale Američanov za rusko organizacijo iger v Sočiju obliž na Putinove hokejske rane V pogovoru z ameriškimi športniki in funkcionarji v Sočiju je ruskega predsednika Vladimirja Putina zanimalo tudi, kako so zadovoljni z organizacijo in namestitvijo v Sočiju, pri čemer so mu Američani vrnili komplimente in dejali, da je organizacija "blestjajščaja", torej izvrstna, še piše Izvestija.

Pohvale na račun ruske organizacije olimpijskih iger je Vladimirju Putinu izrekel tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Thomas Bach, s katerim je ruski predsednik pil čaj ob obali Črnega morja, skupaj z nekdanjim predsednik MOK Jacquesom Roggejem, ruskim vicepremierjem Dimitrijem Kozakom in vodjo njegove administracije Sergejem Ivanovim. Ob precej negativni publiciteti na račun olimpijade pred odprtjem, zlasti v zahodnih medijih, je to za Putina lahko nekakšen obliž na rane ob slabših rezultatih hokejistov in drugih ruskih športnikov, kot so jih pričakovali.

Putin vzel v bran Plušenka Ameriške predstavnike je tudi zanimalo, kako Putin gleda na sago z umetnostnim drsalcem Jevgenijem Plušenkom, ki se je zaradi poškodbe hrbta odrekel nastopu v posamični konkurenci. S tem pa razdelil rusko športno javnost, katere del Plušenku očita, da bi se tako lahko odločil že prej in prepustil mesto kakšnemu mlajšemu drsalcu. "Ima res velike težave z zdravjem, saj je imel kar nekaj operacij," je Putin branil Plušenkovo odločitev. Putin se je napotil tudi k svojim športnikom in v bolnišnici na Rdeči Poljani obiskal smučarko prostega sloga, Marijo Komisarovo, ki se je v soboto resno poškodovala na treningu smučarskega krosa

Pri Švicarjih "pravi", odrezavi Putin Ob obisku švicarskega olimpijskega tabora pa je Putin naletel tudi na nekaj političnih vprašanj. "Ali osvoboditev Mihaila Hodorkovskega ni bila le všečna poteza pred olimpijskimi igrami? Ali obstaja upanje, da se bodo izpustitve zapornikov nadaljevale?" je Putina vprašal eden od tujih reporterjev. "Obstaja upanje, da športa ne bi mešali s politiko," pa je kratko in odrezavo odgovoril Putin.

Raje kot na simulator Putin v Sočiju v pravi bolid formule 1 Vladimir Putin se je udeležil tudi razstave v olimpijskem parku v Sočiju, kjer so se predstavile posamične ruske regije. Na stojnici Krasnojarska so imeli tudi igralni simulator formule 1, ki jo bo 12. oktobra letos v dirki svetovnega prvenstva gostil tudi Soči. "Ob tem je 'malčik' Danil, ki je sedel za volanom igračke, poklepetal s predsednikom. "Zelo mi je všeč. Greste še vi za volan?" "Zelo rad, ampak po tem, ko bo pripravljeno pravo dirkališče," je odvrnil Vladimir Putin.

Ne spreglejte