Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 7. 2008,
12.14

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 17. 7. 2008, 12.14

8 let, 3 mesece

Gates želi okrepiti ameriške sile v Afganistanu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Ameriški obrambni minister Robert Gates je v sredo dejal, da želijo ZDA v Afganistan "raje prej, kot kasneje" poslati dodatne enote, s tem pa nakazal preusmeritev prioritet Washingtona z Iraka.

Medtem iz Afganistana prihajajo poročila o okrepljeni grožnji talibanskih upornikov. Gates in admiral Michael Mullen, načelnik štaba združenih poveljstev ameriške vojske, sta tudi dejala, da mora Pakistan narediti več pri preprečevanju prehajanja talibanov in drugih borcev v Afganistan.

Ameriški obrambni minister je ob tem kot neresnično označil poročilo, da ZDA krepijo svoje enote ob afganistansko-pakistanski meji. Vendar pri tem ni izključil možnosti enostranske čezmejne vojaške akcije.

Zmanjševanje števila vojakov v Iraku Mullen, ki se je pred kratkim vrnil z obiskov v Iraku, Afganistanu in Pakistanu, pa je povedal, da namerava priporočiti nadaljnje zmanjšanje števila ameriških vojakov v Iraku, če se bodo varnostne razmere v državi še naprej izboljševale.

Glede varnostnih razmer v Afganistanu je bil bolj kritičen. Omenil je nedeljski napad oboroženih upornikov na odročno ameriško vojaško oporišče v severovzhodni provinci Kunar, pri čemer je bilo ubitih devet ameriških vojakov. Gre za enega najbolj krvavih napadov za ameriško vojsko v tej državi od začetka invazije leta 2001.

"Sovražnik drznejši, sofisticiran in raznolik" Po Mullenovih besedah je ta napad pokazal, da je "sovražnik postal drznejši, sofisticiran in raznolik". Skupina, ki je izvedla napad, pa se je urila v zatočiščih v Pakistanu.

V Afganistanu je trenutno 36.000 ameriških vojakov, v Iraku pa jih je 150.000.

Ne spreglejte