Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
25. 9. 2013,
14.36

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 25. 9. 2013, 14.36

7 let, 12 mesecev

Francoski minister: Romi naj se vrnejo tja, od koder so prišli

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Način življenja Romov je "v spopadu" z življenjskim slogom Francozov, je dejal francoski minister za notranje zadeve Manuel Valls. Kljub številnim kritikam vztraja pri svojih trditvah.

Valls je branil odločitev francoske vlade, da poruši romska naselja, Rome pa prežene. "Sem za to, da se razžene te barakarje, ki ogrožajo tudi Rome in tudi ljudi, ki živijo v okolici," je dejal Vals za francoski radio in dodal, da se le manjši del Romov lahko vklopi v francosko družbo. Meni, da bi se morali "pripadniki romske skupnosti vrniti v Romunijo in Bolgarijo, od koder so prišli". Večina Romov v Franciji je iz Romunije in Bolgarije.

Francija je bila že večkrat na udaru kritikov zaradi politike do Romov, ki je bila pogosto označena kot rasistična. V Franciji so v zadnjih letih sistematično praznili nelegalna naselja ter Rome bolgarske in romunske nacionalnosti pošiljali nazaj v domači državi. Mednarodna skupnost se je ogorčeno odzvala, čeprav je vlada tedanjega predsednika Nicolasa Sarkozyja vztrajala, da Romi odhajajo iz Francije prostovoljno, potem ko vsaki odrasli osebi izplačajo 300 evrov plus dodatnih 100 evrov za vsakega otroka. Sarkozy se je za rušenje nelegalnih romskih naselij in izgon tujih Romov odločil po spopadih med Romi in policijo, ukrep pa umestil v širši okvir vojne proti kriminalu.

Imeti levičarske poglede pomeni nasprotovati bedi in taboriščem Tedanja opozicija je izgonu Romov nasprotovala, zdaj ko so socialisti na oblasti, pa se politika rušenja romskih naselij kljub obljubam o boljšem dogovoru za Rome nadaljuje tudi pod vlado Francoisa Hollanda. Svojo izjavo, ki je naletela na ostre kritike, je Valls zagovarjal: "Nikogar ne smemo diskriminirati, hkrati pa si ne smemo zatiskati oči pred realnostjo". Dodal je, da tuji Romi v Franciji živijo v obupnih pogojih. Na očitke, da ima zelo desničarsko stališče, je odvrnil: "Imeti levičarske poglede pomeni nasprotovati bedi in taboriščem. Levičarske ideje tudi nasprotujejo mafijski zlorabi revščine drugih in otrok."

Medtem ko francoski časnik Le Figaro odobrava ministrove besede, pa jih Liberation pripisuje nabiranju glasov volivcev pred občinskimi volitvami prihodnje leto. Evropska komisarka za pravosodje Viviane Reding je izrazila nezadovoljstvo nad obravnavanjem Romov v Franciji, ki jo je označila za "volilno kampanjo", ki jo francoski politiki uporabljajo, da bi se bolj priljubili volivcem.

Adolf Hitler "morda ni pobil dovolj Romov" Še bolj oster kot minister Valls je bil julija letos Gilles Bordouleix, poslanec in župan mesta Cholet, ki je izjavil, da Adolf Hitler "morda ni pobil dovolj Romov". Bordouleix se je soočil z Romi, ki so na območju njegove občine nezakonito postavili svoje taborišče, ti pa so ga pozdravili z nacističnim pozdravom.

Med januarjem in avgustom letos so po podatkih Amnesty Internationala iz njihovih taborov pregnali več kot deset tisoč Romov, ki so tako prisiljeni tavati med barakarskimi naselji. Človekoljubna organizacija je Francijo pozvala, naj konča svojo politiko nasilnega preseljevanja Romov. Francoski vladni predstavniki takšno politiko zagovarjajo, češ da Francija ni obvezana sprejeti ljudi, ki se ne morejo sami preživljati.

Prvega januarja 2014 naj bi Bolgarija in Romunija vstopili v schengensko območje, kar bi pomenilo, da bi državljani teh dveh držav dobili enake pravice do dela in potovanja v članicah schengenskega območja, vendar si Francija prizadeva, da ne bi dobili povsem enakih pravic. Odločitev naj bi padla v prihodnjih tednih.

Ne spreglejte