Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 9. 2013,
9.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 1. 9. 2013, 9.07

8 let

Francoski fantje prisegajo na džihad

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vse več francoskih mladeničev iz srednjega razreda prestopi v islam in se odpravi na bojišča v Sirijo.

"Sem Francoz, moja starša sta ateista," je v videu dejal mlad francoski moški, ki samega sebe imenuje Abu Abd Al-Rahman. V bojni opravi borcev džihada s kalašnikovim v rokah pred črno zastavo prisega zvestobo Alahu. Ob njem sedi mlajši moški. Tudi on je Francoz, ki se bori v Siriji.

V resnici sta njegova starša katolika in svojega sina poznata kot Nicolasa, je poročal BBC. Star je 30 let, je iz družine srednjega razreda iz Toulousa. Njegova mama je zaposlena v francoski vojski. Ob Nicolasu na videu sedi Jean Daniel, njegov brat.

Nicolas se je za islam začel zanimati leta 2009, ko je informacije o tej religiji iskal na internetu. Začel je zahajati v mošejo v Toulousu. Mošeja velja za zmerno, a Nicolas je nenadoma postal radikalen musliman. Njegovi prijatelji trdijo, da se to ni zgodilo v mošeji, temveč je imel znance iz Strasbourga in Pariza.

Pot v Sirijo in smrt Preden je začel hoditi v mošejo, je bil problematičen otrok. Aretirali so ga celo, ko je preprodajal hašiš. Ko je spoznal novo religijo, je postal bolj poslušen, bolj miren. Toda spreobrniti je poskušal tudi vso družino. Leta 2011 je islam sprejel še njegov brat. Mama je bila tako zaskrbljena, da je poklicala francoske obveščevalce.

Konec marca je sedel na avtobus za Barcelono, od tam je poletel v Casablanco in nato v Istanbul. Pot si je plačal z delom. Z njim je šel tudi brat. Prijatelji so prepričani, da Jean Daniel ni tako radikalen kot Nicolas ter da gotovo obžaluje, da ga je brat prepričal o poti. Prečkala sta mejo med Turčijo in Sirijo in se v Aleppu pridružila radikalnim borcem.

Njun oče trenutno živi v Francoski Gvajani. Prepričan je, da to ni religija, temveč sta zapadla v kult. "Na računalniku je imel polno posnetkov iz Afganistana. Menim, da ti filmi res vplivajo na fante," je dejal za BBC.

Novic o svojih sinov ni slišal več mesece. "Nato me je Jean Daniel nenadoma poklical, dejal je, da sta vredu, da se bojujejo na letališču in da bodo zmagali," je opisal pogovor. Eno uro po tem telefonskem pogovoru je bil Jean Daniel mrtev.

Zagrožena zaporna kazen Francoski obveščevalci ocenjujejo, da se v Siriji trenutno bori 220 Francozov. Ocenjujejo, da je med njimi 40 odstotkov konvertitov v islam. Sicer je v celotni francoski populaciji muslimanov le en odstotek takih, ki so prestopili v islam.

"Ti fantje islama ne razumejo kot religije, temveč kot ideologijo, podobno kot so v šestdesetih in sedemdesetih letih levičarji razumeli komunizem," je prepričan Mathieu Guidere, strokovnjak za islam in svetovalec francoske vlade: "V resnici je to njihov upora proti zahodni družbi, za katero se jim zdi, da se ne more spremeniti. Medtem ko je arabska pomlad prinesla spremembe, kakršnekoli pač so."

Večina fantov niti ne razume arabsko. "Gre za vpliv podob. Ne razumejo, kaj se dogaja na videih, ki jih najdejo na internetu, toda to so močne podobe, ki jih ne morejo prezreti in jih spodbudijo k ukrepanju," meni Guidere.

Čeprav francoski obveščevalci niso zaznali, da bi bila v Franciji organizirana mreža za rekrutiranje konvertitov, francoski notranji minister Manuel Valls pa meni, da je to bomba, ki tiktaka. Opozarja na primer na Mohameda Meraha, ki se je uril v islamističnem taboru v Afganistanu, ob vrnitvi domov pa je pobil sedem ljudi. Tudi on je izšel iz iste skupine kot Nicolas, je poročal BBC.

Francoska vlada zato razmišlja o tem, da bi tem fantom zagrozila z zaporno kaznijo do štirih let, če bi odšli na sirijska bojišča. Čeprav ironično z njimi delijo željo, da bi padel režim predsednika Al-Assada.

Ne spreglejte