Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 11. 2018,
9.27

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

1

Natisni članek

Francija Emmanuel Macron protesti bencin

Nedelja, 25. 11. 2018, 9.27

5 let, 4 mesece

Francoska policija aretirala 130 protestnikov, med ranjenimi tudi policisti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

1

Protesti v Franciji | V soboto je po vsej Franciji protestiralo 106 tisoč protestnikov. Francoska policija je aretirala 130 demonstrantov. | Foto Reuters

V soboto je po vsej Franciji protestiralo 106 tisoč protestnikov. Francoska policija je aretirala 130 demonstrantov.

Foto: Reuters

Francoske oblasti so ob sobotnih protestih gibanja rumenih jopičev po vsej državi v soboto aretirale 130 ljudi. Policija je proti občasno nasilnim protestnikom na pariških Elizejskih poljanah uporabila tudi solzivec in vodni top. 

V Franciji protestniki zaradi visokih cen bencina že več dni blokirajo številne cestne povezave po državi. Ob koncu tedna je proti visokim cenam bencina in predsedniku države Emmanuelu Macronu po vsej državi po navedbah notranjega ministrstva protestiralo 106 tisoč protestnikov, od tega osem tisoč v Parizu. To je sicer manj kot 17. novembra, ko je po vsej državi protestiralo 282 tisoč ljudi.

Protesti v Franciji
Novice Pariz: Protesti proti visokim cenam bencina, policija uporabila tudi solzivec

Policija aretirala 130 protestnikov, 24 ljudi je bilo ranjenih

V soboto je v Parizu izbruhnilo več spopadov med protestniki in policijo. Jezni demonstranti, oblečeni v prepoznavne rumene odsevne jopiče, so ponekod postavili tudi barikade ter podirali semaforje in prometne znake. Ponekod po državi so demonstranti zavzeli cestninske postaje in avtomobile mimo spuščali brezplačno ali pa so vozili v počasnih kolonah.

Protestniki so v Parizu ponekod postavljali tudi barikade ter podirali semaforje in prometne znake. | Foto: Reuters Protestniki so v Parizu ponekod postavljali tudi barikade ter podirali semaforje in prometne znake. Foto: Reuters

Francoska policija je v soboto aretirala 130 ljudi, od tega 69 v Parizu. Štiriindvajset ljudi je bilo ranjenih, od tega pet policistov, je povedal notranji minister Christophe Castaner. Predsednik Macron se je na družbenem omrežju Twitter medtem zahvalil policistom. Tiste, ki so napadali državljane, novinarje in politike, bi moralo biti sram, je menil Macron in dodal, da v Franciji ni prostora za nasilje.

Protest zaradi visokih cen goriva v Franciji
Novice Množični protesti v Franciji zahtevali smrtno žrtev

Demonstracije so bile manj nasilne kot pred tednom dni

Po polnoči se je v francosko prestolnico sicer vrnil mir, Elizejske poljane pa so znova odprli za promet. Delavci so začeli odstranjevati barikade in čistiti nered. Nasilje protestnikov je bilo tokrat sicer manjše kot pred tednom dni, ko so rumeni jopiči uprizorili prve proteste po vsej državi.

Francoski predsednik Emmanuel Macron se je prek Twitterja zahvalil policistom. Obenem je izjavil, da bi moralo biti tiste ljudi, ki so ustrahovali in napadali državljane, novinarje in politike, sram. | Foto: Reuters Francoski predsednik Emmanuel Macron se je prek Twitterja zahvalil policistom. Obenem je izjavil, da bi moralo biti tiste ljudi, ki so ustrahovali in napadali državljane, novinarje in politike, sram. Foto: Reuters

"Nismo tukaj, da bi pretepali policiste. Prišli smo, ker želimo, da nas vlada sliši," je povedala ena od predstavnic protestnega gibanja Laetitia Dewalle. Večinoma spontano gibanje po njenih besedah zavrača dejanja nasilnih "psevdoprotestnikov".

Ne spreglejte