Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 12. 2017,
18.40

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Rusija Donald Trump preiskava FBI Michael Flynn ZDA

Petek, 1. 12. 2017, 18.40

6 let, 4 mesece

Flynn obtožen zaradi laganja o svojih stikih z Rusijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Michael Flynn | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost ameriškega predsednika Donalda Trumpa, Michaela Flynna, so uradno obtožili zaradi laganja o svojih stikih z Rusijo. Flynn je na sodišču že priznal, da je preiskovalcem FBI lagal o pogovorih z ruskim veleposlanikom konec decembra 2016 v obdobju tranzicije ameriške vlade.

Flynn se je pod udarom kritik znašel zaradi svojih stikov z Rusijo in se je moral s položaja Trumpovega svetovalca za nacionalno varnost posloviti po samo nekaj tednih na položaju.

Se je z ruskim veleposlanikom pogovarjal o sankcijah ZDA proti Rusiji?

V ospredju je predvsem vprašanje, ali se je Flynn na srečanju s takratnim ruskim veleposlanikom v Washingtonu Sergejem Kisljakom pogovarjal o sankcijah ZDA proti Rusiji. Srečanje je bilo decembra lani, po izvolitvi in še pred zaprisego Trumpa kot novega predsednika ZDA. Flynn je sprva popolnoma zamolčal srečanje z ruskim veleposlanikom.

Danes priznal, da je lagal

Flynna so obtožili že v četrtek, danes pa je prišel pred sodišče in priznal, da je lagal preiskovalcem FBI o pogovorih s Kisljakom konec decembra 2016 v obdobju tranzicije ameriške vlade. Priznal je, da je Kisljaku priporočil, naj Rusija ne uvede povračilnih ukrepov na sankcije vlade predsednika Baracka Obame, ker bodo po inavguraciji vse uredili.

Obama je uvedel sankcije proti Rusiji zaradi vpletanja Moskve v volitve na Trumpovi strani proti demokratki Hillary Clinton. Sankcije ostajajo veljavne, čeprav bi jih Trump rad odpravil, vendar mu je kongres to preprečil.

Flynn je priznal tudi laganje o pozivu Rusiji, naj pomaga blokirati predlog resolucije, ki ni bila všeč Izraelu.

Glede na medijska poročila je za Flynnova priznana dejanja zagrožena kazen do petih let zapora, ni pa še jasno, kakšna bi lahko bila kazen za upokojenega generala.

Januarja letos se je Donald Trump takole po telefonu pogovarjal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ob njem pa so bili vodja kabineta Reince Priebus, podpredsednik Mike Pence, svetovalec Steve Bannon, tiskovni predstavnik Sean Spicer in Michael Flynn. Danes je od omenjenih v Trumpovi ekipi le še Pence.  | Foto: Reuters Januarja letos se je Donald Trump takole po telefonu pogovarjal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ob njem pa so bili vodja kabineta Reince Priebus, podpredsednik Mike Pence, svetovalec Steve Bannon, tiskovni predstavnik Sean Spicer in Michael Flynn. Danes je od omenjenih v Trumpovi ekipi le še Pence. Foto: Reuters

So Trumpu dnevi v Ovalni pisarni šteti?

Po Flynnovem priznanju so ameriški pravni strokovnjaki prepričani, da se preiskava posebnega tožilca Roberta Muellerja nevarno približuje notranjemu krogu predsednika Trumpa.

Ta si je Muellerja in preiskavo sam nakopal za vrat, ko je maja odpustil direktorja FBI Jamesa Comeyja, ki je preiskavo ruske afere vodil dotlej.

Trump je Comeyja prosil, naj Flynna pusti pri miru, česar ta ni storil, nakar je bil odstavljen. Namestnik pravosodnega ministra je potem imenoval Muellerja, katerega pooblastila so veliko širša, kot bi jih imel Comey.

Pravosodni minister Jeff Sessions se je iz ruske afere izločil, ker je tudi sam dajal neresnične izjave o srečanjih z Rusi v času lanskoletne kampanje.

Ameriški analitiki ugibajo, da Flynn sodeluje s preiskavo, da bi zaščitil sina

Portal Politico poroča, da v papirjih o Flynnovem priznanju piše, da ta zdaj sodeluje z Mueellerjevo preiskavo zato, ker je to v interesu njegove družine in države. V afero naj bi bil vpleten tudi generalov sin Michael Flynn mlajši in ameriški analitiki ugibajo, da je general danes priznal krivdo in sodeluje s preiskavo, da zaščiti sina.

Obtožbe, ki jih je priznal niso tako resne, kot druge, ki bi jih lahko prejel. Med drugim morda zaradi neprijavljenega lobiranja za Turčijo, ki mu je za kampanjo proti kleriku Fethullahu Gulenu dala pol milijona dolarjev.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan Gulena obtožuje organizacije ponesrečenega državnega udara in zahteva njegovo izročitev. Flynn naj bi med delom za Turčijo celo pripravljal načrt za Gullenovo ugrabitev in izročitev Erdoganu.

Ameriški politični analitiki predvidevajo, da Flynn s preiskovalci sodeluje zato, da bi zaščitil sina. | Foto: Reuters Ameriški politični analitiki predvidevajo, da Flynn s preiskovalci sodeluje zato, da bi zaščitil sina. Foto: Reuters

Ameriški predsednik še molči

Trump se na dogajanje še ni odzval na svoj priljubljen način, prek Twitterja, vendar pa je Bela hiša podala izjavo za javnost, ki Trumpa in njegovo vlado oddaljuje od Flynna. Izjava opozarja, da je bil Flynn na položaju v Trumpovi vladi le 25 dni, pred tem pa je bil uradnik vlade Baracka Obame.

Obama je sicer Flynna odpustil s položaja direktorja obrambne obveščevalne agencije na priporočilo sodelavcev zaradi njegovega "kaotičnega in prepirljivega vodenja agencije". Vendar pa se je nekje zataknilo, saj je Flynn ohranil pravico dostopa do strogo zaupnih podatkov, kar mu je omogočilo donosno lobistično kariero.

Bela hiša je še dodala, da je laganje, ki ga je Flynn priznal na sodišču, enako njegovemu laganju sodelavcem v Beli hiši, zaradi česar je februarja odstopil s položaja.

Trump preiskavo redno opredeljuje kot delo demokratskih poražencev

"Nič v tem priznanju ne vpleta nikogar drugega. Sklep te faze preiskave znova dokazuje, da gre preiskava posebnega tožilca hitro naprej in pripravlja teren za hitre in razumne sklepe," so sporočili iz Bele hiše.

Zadnji del izjave dokazuje, da Trump pri njej ni imel nič in da je proizvod njegovega šefa kabineta, upokojenega generala Johna Kellyja, ki se na vso moč trudi, da ustavi Trumpove izpade na Twitterju.

Predsednik ZDA namreč preiskavo redno opredeljuje kot delo demokratskih poražencev, ki se ne morejo sprijazniti z njegovo volilno zmago.

Ne spreglejte