Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 8. 2011,
15.27

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

David Cameron

Nedelja, 7. 8. 2011, 15.27

7 let, 12 mesecev

Finančni voditelji po svetu o ukrepih za stabilnost na trgih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Finančni ministri in guvernerji centralnih bank po svetu se oz. se bodo danes prek telekonferenc pogovarjali o ukrepih, s katerimi bi zagotovili stabilnost na finančnih trgih.

Pogovarjali so se že predstavniki G20, predvidena je konferenca G7, pogovori potekajo tudi v ECB. Namestniki finančnih ministrov skupine držav G20 so danes po telefonu govorili o predlogih za zmanjšanje šokov na trgih, je sporočila južnokorejska centralna banka. Skupina G20 bi lahko po nekaterih informacijah podala skupno izjavo, s katero naj bi pomirila napetosti pred ponedeljkovim odprtjem finančnih trgov. Ministri G7 o krizi še pred odprtjem azijskih borz Finančni ministri držav skupine G7 se bodo o najnovejšem zaostrovanju razmer na finančnih trgih najverjetneje sestali na telekonferenci v noči na ponedeljek, še pred odprtjem azijskih borz, je napovedal vir blizu vlade v Tokiu. Ministri G7 naj bi iskali predvsem skupne rešitve po petkovi odločitvi bonitetne hiše Standard & Poor's (S&P), da zniža kreditno oceno ZDA z AAA na AA+. S&P je odločitev o znižanju ocene utemeljil s tem, da po več tednih prizadevanj dosežen kompromisni sporazum v kongresu ne zadostuje za finančno konsolidacijo v državi. Drugi dve najpomembnejši bonitetni hiši Moody's in Fitch sta po dogovoru o dolgu in proračunu potrdili najvišjo kreditno oceno ZDA, vendar pa je Moody's napovedal možnost znižanja v prihodnje.

ECB o morebitnem odkupu italijanskih obveznic O možnostih za preprečitev širitve dolžniške krize v Evropi prek telekonferenčne povezave razpravljajo članice ECB, k polni uresničitvi sprejetih dogovorov za trdnost evra pa sta pozvali Francija in Nemčija.

Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Nicholas Sarkozy sta v skupni izjavi ponovila zavezo k polni uresničitvi dogovorov, sprejetih na vrhu evroskupine 21. julija.

Voditelja obeh držav sta pozdravila "nedavno sprejete ukrepe v Italiji in Španiji za izboljšanje fiskalne konsolidacije in povečanje konkurenčnosti". Kot posebej pomemben sta izpostavila cilj italijanske vlade, da doseže uravnotežen proračun leto prej, kot je prvotno napovedala.

V ospredju telekonferenčnega pogovora guvernerjev centralnih bank območja evra je možnost odkupa italijanskih obveznic, da bi tako zmanjšali pritisk na ceno italijanskega dolga. Podrobnosti v Evropski centralni banki (ECB) ne želijo komentirati.

Skrbi povzroča tudi dolžniška kriza v Evropi V Evropi je ključno vprašanje, kako zajeziti dolžniško krizo, ki vse bolj ogroža Italijo in Španijo. Dolg Italije, tretjega največjega gospodarstva v območju evra, je prejšnji teden dosegel rekordne vrednosti, dodatno pa izglede za okrevanje poslabšuje šibka gospodarska rast in politične razmere v državi.

"Naloga ECB je, da podpira stabilnost na dolžniških trgih," je dejala španska finančna ministrica Elena Salgado.

"Španija pripravlja nove reforme" Napovedala je, da Španija pripravlja nove reforme, s katerimi naj bi zagotovila dodatnih 4,9 milijarde evrov. 2,5 milijarde evrov naj bi prinesle spremembe pri obdavčitvi velikih podjetij, 2,4 milijarde evrov pa naj bi privarčevali na strani javne porabe. Prihranki naj bi omogočili vladi, da bi javnofinančni primanjkljaj znižala z 9,2 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) na šest odstotkov BDP leta 2011 in štiri odstotke leta 2012, nato pa pod maastrichtsko mejo treh odstotkov.

Španska centralna banka je v petek opozorila, da bi lahko napetosti na trgu državnih obveznic ogrozile gospodarsko okrevanje Španije. Po prvih podatkih španske centralne banke je Španija v drugem četrtletju beležila 0,2-odstotno gospodarsko rast. Na letni ravni pa naj bi rast po napovedih banke znašala 0,8 odstotka BDP.

Greenspan zavrnil možnost ponovitve recesije v ZDA Nekdanji predsednik ameriške centralne banke Federal Reserve Alan Greenspan je medtem v pogovoru za televizijo NBC zavrnil nevarnost ponovitve recesije v ZDA. Z znižanjem kreditne ocene ZDA z AAA na AA+ se ne strinja Trgovinska zbornica ZDA, finančni minister Timothy Geithner pa je zavrnil pozive k odstopu.

Možnost ponovitve recesije je odvisna od Evrope Greenspan je povedal, da je možnost ponovitve recesije odvisna od Evrope, ker je ameriško gospodarstvo, čeprav počasi, relativno dobro okrevalo, dokler ni zašla v težave Italija. Greenspan je dejal, da vsi podatki kažejo, da se gospodarska rast tudi v ZDA ohlaja, vendar pa sam ocenjuje, da ne bo prišlo do ponovitve recesije, ampak le do upočasnitve rasti.

O razmerah na finančnih trgih sta sicer govorila tudi francoski predsednik Nicolas Sarkozy in britanski premier David Cameron, ki sta se v soboto zvečer po telefonu dogovorila za tesnejše sodelovanje pri iskanju ukrepov za omilitev dolžniške krize v EU in zmanjšanju bonitetne ocene ZDA.

Ne spreglejte