Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 3. 2010,
10.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 3. 2010, 10.06

8 let

EU bo pomagala pri odpravi posledic neurja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je obljubil pomoč evropskim državam, ki jih je konec tedna najbolj prizadel divjanje neurja, poimenovanega Xynthia.

Neurje se je še posebej razbesnelo v Franciji, kjer je zahtevalo najmanj 50 življenj, skupno pa je v divjanju neurja umrlo 62 ljudi. V Franciji še vedno pogrešajo nekaj ljudi. V Nemčiji je neurje terjalo sedem življenj, med njimi dveletnega otroka, ki ga je sunek vetra odpihnil v reko. V Španiji so umrli trije ljudje, po eden pa na Portugalskem in v Belgiji. Francoska vlada bo prizadetim namenil tri milijone evrov Prizadeto območje v Franciji ob Atlantski obali je obiskal predsednik Nicolas Sarkozy. Napovedal je, da bo vlada prizadetim v neurju pomagala s tremi milijoni evrov. Francoski premier Francois Fillon pa je napovedal, da bodo od neurja uničeno obalo Atlantika razglasili za območje "naravne katastrofe" in ji namenili potrebno pomoč.

Nasipi še iz časa Napoleona Najbolj je sicer prizadeto mesto La Rochelle z okolico, kjer je umrlo prek 30 ljudi. Večino jih je narasla voda, ki je predrla nasipe, presenetila med spanjem. Medtem so se že pojavile kritike zaradi slabega vzdrževanja nasipov, med katerimi naj bi bili nekateri še iz časa Napoleona. Predsednik Sarkozy je sicer skušal kritike utišati, češ da zdaj ni čas za razpravo o tem, temveč je treba pomagati ljudem.

V Nemčiji je veter dosegel hitrost do 180 kilometrov na uro Silovito neurje z orkanskim vetrom in močnim deževjem se je v soboto najprej razbesnelo nad Portugalsko, Španijo in Francijo, kjer je veter dosegel hitrost tudi 150 kilometrov na uro, ob obalo pa so treskali tudi do osem metrov visoki valovi. Neurje je nato doseglo Nemčijo, kjer je veter dosegel celo hitrost 180 kilometrov na uro, in Nizozemsko.

Zaradi deževja naraščajo reke Neurje je v Nemčiji povzročilo največ težav v prometu, tako cestnem kot tudi železniškem in letalskem. Zaradi posledic neurja na največjem nemškem letališču v Frankfurtu še vedno prihaja do zamud letal. Razmere v Nemčiji so se sicer umirile, vendar zaradi deževja naraščajo nekatere reke in grozijo, da bodo poplavile.

Ne spreglejte