Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 11. 2012,
7.38

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ljubljanska banka

Četrtek, 8. 11. 2012, 7.38

3 leta, 4 mesece

Erjavec: Arhar je zatrdil, da novega dogovora ni bilo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vesna Pusić, hrvaška zunanja ministrica, je povedala, da je iz Erjavčevih besed jasno, da Arhar slovenske vlade še obvestil o dogovoru z Rogićem.

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je v Zagrebu izjavila, da se iz sredinih izjav njenega slovenskega kolega Karla Erjavca vidi, da slovenski finančni strokovnjak France Arhar vlade v Ljubljani še ni obvestil o dogovoru s hrvaškim strokovnjakom Zdravkom Rogićem o predlogu rešitve spora o Ljubljanski banki. Novinarji so pred začetkom današnje seje hrvaške vlade Pusićevo vprašali, ali je Erjavec v sredo demantiral njene izjave o kompromisni rešitvi, ki naj bi jo dosegla Arhar in Rogić. "Kaj bi me demantiral, povedal je svoje stališče, iz katerega je razvidno, da njihov strokovnjak še ni obvestil vlade o dogovoru finančnih strokovnjakov," je odgovorila Pusićeva. Potrdila je, da je Rogić hrvaško vlado že obvestil o kompromisnem dogovoru z Arharjem. "Torej, kar se tiče finančnih strokovnjakov, sta dosegla dogovor, in njuna naloga je, da o tem dogovoru, s katerim se oba strinjata, obvestita vladi. Kar se nas tiče, smo obveščeni," je dejala Pusićeva. Dodala je, da vsebina dogovora ni tema, o kateri bi javno govorili.

MZZ: Arhar in Rogić nista predlagala novih rešitev Slovenski in hrvaški finančni strokovnjak France Arhar in Zdravko Rogić od zadnjega srečanja na Bledu 4. oktobra nista dala novih predlogov kompromisne rešitve glede prenesenih deviznih vlog hrvaških varčevalcev Ljubljanske banke, so v odzivu na današnjo izjavo hrvaške zunanje ministrice Vesne Pusić sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva.

Pusićeva je namreč na novinarski konferenci v Zagrebu dejala, da sta finančna strokovnjaka dosegla kompromis. Ta po njenih ocenah ni idealen za hrvaško stran, je pa racionalen in sprejemljiv za Hrvaško. Podrobnosti kompromisnega predloga ni razkrila. Kot je dejala, bosta finančna strokovnjaka predlog najprej predstavila svojima vladama, potem pa bodo v Zagrebu in Ljubljani odločili, ali ga bodo sprejeli.

Arhar in Rogić predlagala, naj državi pišeta Banki za mednarodne poravnave Na MZZ so v odzivu pojasnili, da sta Arhar in Rogić na Bledu zunanjima ministroma Pusićevi in Karlu Erjavcu predlagala, naj državi skupaj pišeta Banki za mednarodne poravnave (Bis) v Baslu in jo prosita za pomoč pri iskanju rešitve vprašanja Ljubljanske banke (LB) v skladu s sporazumom o nasledstvu. S tem sta potrdila stališče Slovenije, ki ves čas poudarja, da to vprašanje sodi med vprašanja nasledstva. Z reševanjem problematike v Baslu se je v pismu Erjavcu strinjala tudi Pusićeva.

Slovenski zunanji minister je ob svojem soglasju z reševanjem primera pred baselskim sodiščem v pismu Pusićevi poudaril, da je nadaljevanje pogajanj in iskanje dokončne rešitve v okviru Bisa mogoče, če bo hrvaška vlada umaknila pooblastili v tožbah, vloženih na hrvaških sodiščih. Gre za tožbe, ki se nanašajo na t. i. prenesene devizne vloge, ki so bile v preteklosti varčevalcem že poplačane.

Kot so v sporočilu za javnost še zapisali na MZZ, Erjavec do danes še ni prejel odgovora hrvaške strani.

Zunanji minister Karl Erjavec se je ponovno odzval na zadnje besede Pusićeve in zavrnil možnost, da bi se finančna strokovnjaka Slovenije in Hrvaške za rešitev spora o Ljubljanski banki po srečanju na Bledu 4. oktobra znova sestala ali dosegla kakšen nov kompromisni dogovor. Kot je dejal, mu je to zatrdil sam France Arhar.

Kot je povedal, je z Arharjem govoril pred dvema dnevoma, nato pa znova v sredo zvečer. Arhar mu je zatrdil, da velja stališče s 4. oktobra o reševanju vprašanja varčevalcev LB v Baslu in da se kasneje na tem področju ni zgodilo nič. Erjavec je zato po seji strateškega sveta za gospodarsko sodelovanje s tujino še izrazil "presenečenje", da njegova hrvaška kolegica govori o nekem kompromisnem predlogu strokovnjakov. Kot je še poudaril, na zunanjem ministrstvu nimajo nobenega dokumenta, ki bi pričal o obstoju tovrstnega predloga.

Ne spreglejte