Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 2. 2016,
14.13

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Združeni arabski emirati

Petek, 12. 2. 2016, 14.13

7 let, 12 mesecev

Emiratsko ministrstvo za srečo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Dubajski šejk Al Maktoum je ustanovil posebno ministrstvo, ki bo skrbelo za srečo prebivalcev.

Šejk Mohamed bin Rašid Al Maktoum, premier Združenih arabskih emiratov in vladar Dubaja, je v sredo obelodanil velike spremembe v strukturi ministrstev emiratske vlade. Najbolj je odmevala odločitev, da ustanavlja ministrstvo za srečo, ki ga bo vodila ministrica Ohuoud Al Roumi.

Dnevna poročila o sreči prebivalcev Čeprav se to sliši precej nenavadno za državo, ki je znana po izkoriščanju tujih delavcev, so v Emiratih prepričani, da je treba storiti vse za srečo svojih prebivalcev. Pred dvema letoma je Dubaj že uvedel aplikacijo za indeks sreče, ki je vladnim agencijam omogočila sprotno merjenje sreče.

Toda po navedbah portala Al-Arabiya šejk Al Maktoum ni bil zadovoljen le s polletnimi vladnimi poročili o sreči, temveč je prepričan, da bi morali v svetu, ki se hitro spreminja, srečo meriti dnevno. Prav nad tem naj bi bdelo novo ministrstvo. Dnevno bodo pregledovali več indikatorjev, ki vplivajo na srečo, od gospodarskih do družbenih, in skrbeli za srečo vseh prebivalcev države ne glede na njihovo zaposlitev ali nacionalnost. Zavzemali se bodo, da bodo promovirali kulturo ljubezni, miru in dialoga.

Aktivisti za človekove pravice so v dvomih Kot je v tvitih razložil emiratski šejk, bo ministrstvo za srečo s projekti in programi izboljšalo "splošno razpoloženje v državi".

"Novo ministrstvo bo pozitivno vplivalo na prebivalce," je prepričana profesorica Eisa Al Bastaki z dubajske univerze, ki je za tabloid Gulf News dodala, da "bo ministrstvo v družbi in med ljudmi poskrbelo za zavedanje, da lahko za srečo storijo več".

Bolj skeptični pa so predstavniki organizacij za človekove pravice. "Ministrstvo za srečo zveni orwelovsko, še posebno v državi, ki nadzoruje svoje državljane," je za dnevnik New York Times dejal Nicholas McGeehan raziskovalec organizacije Human Rights Watch.

Srečna ministrstva v Venezueli in Indiji Emirati niso edina država, ki je pomislila na ministrstvo za srečo. Leta 2014 je indijski premier Narendra Modi ustanovil ministrstvo za jogo in tradicionalno medicino, s katerim naj bi povečal srečo svojih državljanov. Leta 2013 je venezuelski predsednik Nicolas Maduro ustanovil ministrstvo za socialno srečo, ki skrbi za programe, s katerimi bi zmanjšali revščino.

Najdaljšo tradicijo državnega merjenja sreče pa ima Butan, kjer so že leta 1971 prenehali meriti bruto domači proizvod in se osredotočili na bruto nacionalno srečo, zato so leta 2008 ustanovili tudi posebno agencijo za bruto nacionalno srečo. Združeni narodi indeks bruto nacionalne sreče ocenjujejo kot holistični pristop k nacionalnemu napredku, ki enak poudarek daje tako gospodarskemu kot negospodarskemu razvoju.

V Združenih arabskih emiratih so poleg ministrstva za srečo ustanovili tudi ministrstvo za toleranco.

Ne spreglejte