Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 4. 2017,
14.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,85

1

Natisni članek

napad podzemna železnica Rusija noad

Ponedeljek, 3. 4. 2017, 14.24

6 let, 6 mesecev

Enajst mrtvih v napadu v Sankt Peterburgu. V mestu je zavladal kaos. #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,85

1

Sankt Peterburg Rusija eksplozija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Najmanj enajst ljudi je bilo ubitih v eksploziji na podzemni železnici v ruskem mestu Sankt Peterburg, ranjenih je 47 ljudi. Rusko tožilstvo je potrdilo, da je bila eksplozija na vlaku teroristični napad. Med žrtvami ni Slovencev.

Kot poročajo ruski mediji, je eksplozivno napravo razneslo na vlaku med postajama Tehnologičeski institut in Sinaja ploščad. "Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da odpravimo dejavnike, ki so omogočili teroristični napad, in da preprečimo takšne primere v prihodnje," je izjavil predstavnik ruskega generalnega tožilstva. 

Med ranjenimi tudi otroci

Med ranjenimi na vlaku so tudi otroci. Po podatkih ruskega ministrstva za zdravje pa so v bolnišnicah sprejeli 47 poškodovanih, od tega jih je šest v kritičnem stanju.

Slovenec v Sankt Peterburgu: V mestu zavladal prometni kolaps

 | Foto: Ob terorističnem napadu je bil v Sankt Peterburgu tudi Slovenec Marko Flegar. Kot nam je povedal po telefonu, je bil v času silovite eksplozije na vlaku podzemne železnice le postajo stran od prizorišča napada.

Skupaj s prijateljem na vlaku nista opazila ničesar nenavadnega. Je pa prijatelj, ki v Sankt Peterburgu študira in razume rusko, slišal pogovor potnikov o nesreči na metroju. Kmalu zatem so potnike po zvočniku opozorili, da morajo zaradi tehničnih težav metro zapustiti.

Zaradi zaprtja sistema podzemne železnice je v drugem največjem ruskem mestu zavladal prometni kolaps. "Promet stoji, avtobusi so nabito polni, ulice so polne pešcev. Povečano število policistov je mogoče opaziti le na vhodih na postaje, sicer ne," je dejal Flegar, ki je v Sankt Peterburgu na obisku pri prijatelju.

Po poročanju Interfaxa oblasti iščejo dva osumljenca - enega, ki je bombo podtaknil pod sedež v vlaku podzemne železnice in je eksplodirala, ter drugega, ki je eksplozivno napravo skril v gasilni aparat.

Je to napadalec?

Ruski spletni medij Fontanka je medtem objavil fotografijo moškega srednjih let z brado, ki naj bi ga po navedbah medija policija iskala v povezavi z napadom. Medij trdi še, da je ta moški, ki je nosil črno kapo, 20 minut pred eksplozijo vstopil na postajo Petrogradska. Po navedbah ruske tiskovne agencije Interfax naj bi fotografijo posnele varnostne kamere.

S slovenskega zunanjega ministrstva so sporočili, da po prvih informacijah med žrtvami eksplozije ni bilo slovenskih državljanov.

Foto: žalovanje za žrtvami napada

Fotogalerija
1 / 3

Zaradi dogodka so zaprli ves sistem podzemne železnice. 

Bomba napolnjena s šrapneli?

Po nekaterih podatkih naj bi eksplodirala doma narejena bomba, nekateri tamkajšnji mediji pa tudi pišejo, da bi lahko bila eksplozivna naprava, ki jo je razneslo, napolnjena s šrapneli. Kot poroča ruska tiskovna agencija Interfax, so na postaji Ploščad vosstanija našli neeksplodirano bombo.

Sankt Peterburg Rusija eksplozija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Vsak dan več kot dva milijona potnikov

Rusija napad Sankt perburg | Foto: Reuters Foto: Reuters Sanktpeterburška podzemna železnica je 19. najprometnejša na svetu, saj jo vsak dan uporablja kar dva milijona ljudi.

V Sankt Peterburgu podzemna železnica vse do danes še ni bila tarča napada, so pa jo v Rusiji že večkrat napadli v drugih mestih. Leta 2010 je na podzemni železnici v Moskvi umrlo 38 ljudi, leto prej pa je bomba eksplodirala na hitrem vlaku med Moskvo in Sankt Peterburgom. Umrlo je 27 ljudi, 130 je bilo ranjenih. Za oba teroristična napada so odgovornost prevzeli islamisti, piše BBC.

Zaradi dogodka so zaprli ves sistem podzemne železnice. | Foto: Reuters Zaradi dogodka so zaprli ves sistem podzemne železnice. Foto: Reuters  

Iz sveta obsodbe terorističnega napada

Iz sveta prihajajo obsodbe in sožalne brzojavke ob terorističnem napadu.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je v Luxembourgu izrazila sožalje Rusom in dodala, da je to sporočila tudi zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu. Na Twitterju je zapisala, da razmere spremlja skupaj z vsemi zunanjimi ministri EU, ki so na zasedanju v Luxembourgu. "Naše misli so z vsemi ljudmi Rusije," je dodala.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je na Twitterju izrazil sožalje žrtvam eksplozije v drugem največjem ruskem mestu, njihovim svojcem in ruskemu narodu.

Britanski zunanji minister Boris Johnson je zapisal, da je bil zgrožen ob novici. "Moje sožalje gre žrtvam in njihovim družinam," je sporočil na Twitterju. STA

Ne spreglejte